Începe procesul celor 9 polițiști care au torturat doi bărbați care le-au reproșat că nu poartă mască
Your browser doesn't support HTML5 video.
Judecătorul de cameră preliminară a confirmat că subofițerii au avut parte de o ancheta corectă, așa că acum pot fi judecați. Cazul s-a petrecut anul trecut. Atunci, polițiștii au bătut și torturat doi bărbați care le-au atras atenția că nu poartă măști de protecție.
Cu toții vor ajunge să dea socoteală în fața unui complet de judecată pentru trei capete de acuzare. În primul rând tortură, apoi lipsire ilegală de libertate și purtare abuzivă, infracțiuni pentru care, dacă vor fi găsiți vinovați, inculpații riscă zece ani de închisoare.
Așadar, s-a depășit o fază extrem de importantă în economia acestui caz: faza de cameră preliminară după aproape șase luni de dezbateri.
Judecătorul de cameră preliminară a decis că procesul poate să înceapă, așa încât cei nouă inculpați să fie trași la răspundere pentru aceste acuzații extrem de grave, în urma incidentului petrecut în luna septembrie a anului trecut, atunci când cei doi bărbați, care între timp au murit, fără ca decesul lor să aibă o legătură directă cu ceea ce au pătimit.
Procurorii vorbesc în rechizitoriu de un comportament cu totul și cu totul abuziv. Oameni care le atrăseseră atenția polițiștilor că nu poartă mască în condițiile, în care era obligatoriu și pentru ei, au ajuns să fie abuzați. Au fost duși cu mașinile de poliție la marginea Bucureștiului, iar acolo au fost torturați, ba chiar umiliți.
Între cei care sunt inculpați pentru aceste acuzații atât de grave se află și un fost lider de sindicat, care este singurul care mai e arestat preventiv. Colegii săi sunt fie în arest la domiciliu, fie în control judiciar. Cu toții vor ajunge să dea explicații în acest caz în care, dacă vor fi stabilite vinovățiile fără echivoc și vor fi dispuse condamnări, nu este exclus ca rudele celor doi bărbați care au fost torturați să primească despăgubiri, iar de asta s-ar putea ocupa inclusiv Ministerul de Interne, Inspectoratul General al Poliției, dar și Direcția Generală de Poliție a Municipiului București, care au fost admise ca părți responsabile civilmente în acest dosar.