Furau arme din Spania și le vindeau pe piața neagră din România. Peste 20 de persoane urmează să fie audiate
Your browser doesn't support HTML5 video.
Galerie foto
Le-au introdus în România şi le-au plasat în circuitul ilegal, inclusiv pentru braconaj cinegetic. De asemenea, vindeau şi droguri de risc şi de mare risc în judeţ.
„La data de 12.09.2023, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Bistriţa-Năsăud împreună cu poliţiştii Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul I.G.P.R., ai Serviciilor Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din IPJ Bistriţa-Năsăud , Cluj, Sălaj şi Suceava şi Direcţia Generală Anticorupţie efectuează 30 de percheziţii domiciliare pe raza judeţului Bistriţa-Năsăud într-o cauză având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat , nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, braconaj cinegetic, contrabandă calificată, uz de armă fără drept, abuz în serviciu şi trafic de droguri de risc şi mare risc”, anunţă DIICOT.
Conform sursei citate, în perioada iunie 2022 - septembrie 2023, membrii grupului au sustras sau procurat ilegal arme de foc, din Spania sau din alte ţări ale Uniunii Europene, le-au introdus pe teritoriul României şi plasat în circuitul ilegal, în scopul utilizării la acţiuni de braconaj cinegetic şi la alte activităţi ilegale.
De asemenea, în aceeaşi perioadă, membrii grupului au comercializat pe raza judeţului Bistriţa-Năsăud, în mod repetat, droguri de risc şi mare risc.
Peste 20 de persoane urmează a fi duse pentru audieri la sediul DIICOT Biroul Teritorial Bistriţa-Năsăud.
Un polițist român ar fi implicat în activitatea infracționalăAnchetorii de la noi colaborează cu polițiștii spanioli și bănuiesc că un agent de poliție român ar fi implicat.
Nu mai puțin de 28 de percheziții se fac și la această oră în tot județul Bistrița-Năsăud. Sunt vizați vânători, paznici de vânătoare și alte persoane și se fac verificări inclusiv la postul de poliție din localitatea Dumitra.
Procurorii bănuiesc că din această rețea care ar fi introdus ilegal în țară arme de vânătoare dar și susbstanțe interzise ar face parte și un polițist. Asta chiar dacă reprezentanții Inspectoratului de Poliției Bistrița s-au grăbit să anunțe că nu este vizat niciun agent de poliție.
Timp de aproape un an, procurorii au stat cu ochii pe mai multe persoane suspectate că vindeau arme procurate din Spania, ori alte țări celor bănuiți de braconaj.
Totul s-ar fi petrecut pe o filieră din care făceau parte persoane care asigurau transportul ilegal în țara noastră, dar și indivizi care plasau armele celor interesați pe piața neagră.