Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Familia poliţistului Gigină s-a plâns că ancheta durează prea mult. Reacţia DNA

Your browser doesn't support HTML5 video.

Ancheta DNA în cazul morţii poliţiştului Bogdan Gigină, în care e vizat, printre alţii, Gabriel Oprea, întârzie nepermis de mult, spun rudele acestuia, care s-au plâns Instanţei Supreme

Familia agentului Bogdan Gigină a cerut Instanţei Supreme să constate că ancheta DNA, ce îl vizează în primul rând pe fostul ministru de Interne Gabriel Oprea, este deja mult prea lungă, relatează corespondentul ProTV Ovidiu Oanţă, aflat la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Mai precis, au trecut 2 ani şi 3 luni de la accidentul fatal, dar rechizitoriul procurorilor încă nu a ajuns la instanţa de judecată. Dacă judecătorii de la ICCJ vor admite contestaţia referitoare la durata, e foarte posibil ca procurorii să fie obligaţi să finalizeze ancheta cât mai repede. Practic, judecătorii Instanţei Supreme au posibilitatea legală să dea un termen în care anchetatorii să dea o soluţie în acest dosar.

UPDATE 14:50: DNA a transmis un comunicat prin care face precizări referitor la dosar:

Cu referire la cauza ce vizează clarificarea împrejurărilor care au contribuit la producerea accidentului rutier ce a determinat decesul victimei Gigină Bogdan-Cosmin, cauză mediatizată prin comunicatul din 1472/VIII/3 din 7 decembrie 2016, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele: După înregistrarea dosarului la DNA s-au realizat următoarele activități: - au fost inculpate două persoane fizice și o persoană juridică (OPREA GABRIEL, la data faptelor viceprim-ministru pentru Securitate Națională și ministru al Afacerilor Interne, persoana juridică SC GENERAL MPM IMPEX S.R.L. și MAZILU PETRE, administrator al firmei menționate); - s-a dispus și efectuat expertiză tehnică cu privire la autovehiculul implicat în accident; - s-a dispus și efectuat expertiză cu privire la dinamica accidentului; - au fost identificate și audiate, în calitate de martori, peste 60 de persoane (o parte dintre aceștia fiind propuși de părțile din cauză); - ca urmare a audierii unor martori, părțile au făcut, în mod repetat, cereri de audiere a altor persoane; - s-a cerut declasificarea, de către cinci instituții publice, a unor documente care au legătură cu cauza, clasificate ca secret de stat sau secret de serviciu; - declasificarea acestor documente s-a realizat, parțial, abia în decembrie 2017 și în ianuarie 2018.

În prezent, în cauză sunt în curs de desfășurare acte de urmărire penală.

Citește și
Gigina 1
Reacția mamei polițistului Gigină, după ce Gabriel Oprea s-a declarat nevinovat

Surse din anchetă spun că investigaţia întârzie din cauza unor probe - de pildă, este nevoie de desecretizarea unpor documente ale Poliţiei Rutiere. În lipsa acestora, rechizitoriul nu poate fi finalizat. 

În octombrie, şefa DNA declara, legat de acest dosar, că "Suntem în curs de finalizare, nu aş putea să estimez un termen în ceea ce priveşte soluţia, nu pot să spun nici ce soluţie va fi, pentru că aceasta va fi decisă de procurorul de caz, dar cu siguranţă, până la sfârşitul acestui an, dosarul va fi soluţionat". Kovesi explica atunci că „investigăm şi condiţiile în care s-a produs moartea victimei, practic avem şi infracţiunea care vizează uciderea din culpă şi din această perspectivă s-au făcut mai multe expertize în dosar. (...) Aş reaminti că în cursul anului trecut a apărut o decizie a Curţii Constituţionale care se referă la modul în care este reglementată infracţiunea de abuz în serviciu în Codul penal. Această decizie a determinat şi o reorientare a modului în care noi trebuie să facem ancheta (...), trebuie să dovedim o încălcare a unei legislaţii primare, cum spunem noi, adică să stabilim dacă s-a încălcat o dispoziţie prevăzută într-o lege sau într-o ordonanţă de urgenţă. La momentul la care acuzaţiile s-au formulat, ele aveau la bază un regulament privind circulaţia pe drumurile publice. Acesta este motivul pentru care ancheta a trebuit să vizeze şi alte aspecte".

Bogdan Gigină a murit în urma accidentului suferit în seara zilei de 20 octombrie 2015, în timp ce însoţea coloana oficială a lui Gabriel Oprea. Agentul a căzut cu motocicleta într-o groapă care nu ar fi fost semnalizată corect.

Anchetatorii au afirmat că Gabriel Oprea ar fi impus, folosindu-se de ascendentul conferit de funcţia sa şi cu încălcarea dispoziţiilor legale care reglementează însoţirea demnitarilor, ca deplasarea să se facă cu viteză foarte ridicatăceea ce a contribuit la producerea accidentului rutier.

Pe 7 decembrie 2016, Gabriel Oprea, Petre Mazilu - administratorul firmei General MPM Impex SRL şi Adrian Corcodel - şeful echipei care efectua lucrări în zona în care s-a produs accidentul în care a murit poliţistul Bogdan Gigină au fost puşi sub acuzare de DNA pentru ucidere din culpă. Oprea s-a declarat tot timpul nevinovat.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult