Expertul din dosarul lui Dumitru Buzatu, arestat preventiv. Este acuzat de luare de mită şi de trafic de influență
Conform anchetatorilor, acesta ar fi primit de la omul de afaceri care este martor în dosar suma de 714.000 de lei pentru a întocmi un raport de expertiză privind lucrări de modernizare a drumurilor executate de firma acestuia, raport care să contrazică propriul rapoirt realizat anterior în baza unui contract cu Consiliul Judeţean şi care nu corespundea realităţii din teren.
Raportul era necesar, după ce între Dumitru Buzatu și omul de afaceri au apărut divergenţe în legătură cu plata lucrărilor şi implicit cu cuantumul mitei care trebuia remisă lui Buzatu. De asemenea, expertul i-a mai promis omului de afaceri că va interveni pe lângă factori de decizie din CJ Vaslui pentru a-i achita facturile pentru lucrările executate. Dumitru Buzatu a fost deja arestat în acest dosar.
”În baza art. 226 alin.1 şi 2 C.pr.pen., cu referire la art. 202 C.pr.pen., art. 223 alin. 2 C.pr.pen., admite propunerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Iaşi. Dispune arestarea preventivă a inculpatului JUDELE RADU, cercetat pentru săvârşrea infracţiunilor de luare de mită prev. de art. 6 alin.1 din legea 78/2000 rap. la art. 289 alin.1 ?i 2 C.pen şi trafic de influenţă prev. de art. 291 alin.1 C.pen., ambele cu aplicarea art.38 alin.1 C.pen., pe o perioadă de 30 de zile începând cu data de 24.09.2023 până la 23.10.2023 inclusiv. Dispune emiterea mandatului de arestare preventivă. În baza art. 275 alin. (3) C. proc. pen., cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Constată că inculpatul a fost asistat de apărătorii aleşi. Cu drept de contestaţie în termen de 48 ore de la pronunţare pentru inculpat şi de la comunicare pentru DNA”, a decis instanţa.
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Iaşi au dispus sâmbătă punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 23 septembrie 2023, expertului Radu Judele, pentru comiterea infracţiunilor de uare de mită şi trafic de influenţă.
Conform procurorilor, în anul 2019, în contextul derulării unui proiect finanţat din fonduri europene, între Consiliul judeţean Vaslui şi o societate comercială a fost încheiat un contract de achiziţie publică ce avea ca obiect reabilitarea şi modernizarea unor drumuri din judeţul Vaslui.
Sumele primite de expertÎn cursul anului 2021, în condiţiile în care lucrările erau finalizate în proporţie de 80%, între reprezentantul societăţii comerciale respective, martor în cauză, şi inculpatul Buzatu Dumitru, preşedintele Consiliul judeţean Vaslui, ar fi apărut neînţelegeri referitoare la plata facturilor de aproximativ 3.000.000 euro şi implicit la cuantumul mitei care trebuia remisă acestuia din urmă.
”În acest context, Consiliul judeţean Vaslui a încheiat un contract cu o societate comercială - al cărei obiect de activitate este realizarea de activităţi de inginerie şi consultanţă tehnică - administrată de inculpat pentru a efectua o expertiză tehnică a lucrărilor executate. După întocmirea raportului de expertiză, în care erau trecute date care nu corespundeau realităţii din teren), în data de 22.06.2022 respectiv în perioada 07-15.02.2023, expertul ar fi pretins de la omul de afaceri suma de 714.000 mii de lei în scopul formulării unor concluzii contrare propriei expertizei efectuate în baza contractului încheiat cu Consiliul judeţean Vaslui şi implicit de „a favoriza” societatea martorului (în sensul de a i se achita în totalitate facturile în valoare de cca. 3.000.000 euro, care i se cuveneau ca urmare a executării întocmai a lucrărilor conform caietului de sarcini)”, precizează DNA.
De asemenea, pentru suma de bani pretinsă, expertul i-ar mai fi promis omului de afaceri că va interveni pe lângă factorii decidenţi din cadrul Consiliului judeţean Vaslui şi că-i va determina pe aceştia să achite facturile emise de societatea omului de afaceri pentru lucrările executate.
Expertul a primit în datele de 02.03.2023 şi 27.04.2023 suma totală de 714.000 de lei.
După remiterea sumei, inculpatul ar fi înaintat Consiliului judeţean Vaslui documentaţia tehnică privind adaptarea concluziilor expertizei tehnice pentru lucrările efectuate de către societatea martorului care a fost primită şi acceptată de către factorii decidenţi din cadrul instituţiei publice, printre care şi inculpatul Buzatu Dumitru, potrivit News.ro.