Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Controversa completurilor de judecată. De ce trenează procesul lui Tăriceanu

Your browser doesn't support HTML5 video.

Procesul lui Călin Popescu Tăriceanu în care preşedintele Senatului a fost achitat în prima instanţă pentru acuzaţia de mărturie mincinoasă bate pasul pe loc.

La fel ca în dosarul liderului PSD,  Liviu Dragnea, nu este clar încă cine trebuie să îl judece.

În timp ce Consiliul Superior al Magistraturii a hotărât ca procesul să fie judecat de completul tras la sorţi în decembrie, jurisprudenţa instanţei supreme vorbeşte de un alt complet.

 

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, nu a ajuns luni la Instanța Supremă, trimiţându-şi doar avocatul pentru că era de aşteptat amânarea câtă vreme judecata făcută de completurile de 5 judecători este în blocaj.

La sfârşitul anului trecut, CSM le-a cerut judecătorilor din completurile de cinci judecători să continue judecata dosarelor înregistrate în 2018 în faza de apel, inclusiv cel al lui Tăriceanu şi Liviu Dragnea. Însă există o adevărată controversa câtă vreme practica jurisprudenţei Instanței Supreme spunea că în cazurile în care în aceste dosare nu s-a administrat nicio probă până la sfârșitul anului 2018, atunci ele sunt preluate automat de completurile trase la sorţi în luna ianuarie.

Citește și
Călin Popescu Tăriceanu
Tăriceanu: Doamna prim-ministru este pregătită pentru şicanele preşedintelui

Tocmai pentru că a apărut această controversă s-a apelat la secţiile unite ale ICCJ care pe 31 ianuarie trebuie să tranşeze aceasta controversă şi să stabilească ce completuri de judecată vor intra în fiecare dosar în parte.

Dacă preşedintele Senatului care pledează în continuare nevinovat, după ce în prima instanţă a şi fost achitat, nu a ajuns la Instanța Supremă, secretarul general al Guvernului, Toni Grebla, care a avut parte de o sentinţă similară, s-a prezentat luni în fața judecătorilor, însă i s-a spus că şi dosarul său a fost amânat. El i-a criticat în termeni duri pe procurorii DNA pentru că au îndrăznit să conteste sentința prin în care el a fost achitat.

Nu doar această dispută pare să pună beţe în roate evoluţiei acestor dosare de corupţie, ci şi o posibilă ordonanță de urgență. Potrivit unei surse guvernamentale, joi ar urma ca în Guvern să fie adoptată o OUG prin care să fie ajutaţi şi cei care au fost condamnaţi de completurile de cinci judecători în faza de apel, care nu au mai avut răgazul procedural să apeleze la acele căi extraordinare de atac la acele contestaţii în anulare.

În aceste cazuri, Guvernul intenţionează să le dea posibilitatea acesora, inclusiv lui Dragnea care a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul "Referendum" să ceară rejudecarea, o procedură pe care mulţi specialişti în drept nu o privesc cu ochi buni.

De altfel, și ministrul Justiţiei a refuzat să vorbească despre această posibilitate, menţionând că atunci când va avea informaţii le va face publice.

În cazul în care se va ajunge la această OUG s-ar putea rejudeca sute de dosare în care s-au pronunţat deja decizii definitive.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult