Dosarul decontărilor presupus fictive, în care vor judecate 120 de persoane, finalizat
Your browser doesn't support HTML5 video.
Este vorba despre dosarul cu privire la decontările presupus fictive pentru îngrijire la domiciliu. O afacere din care doar în Capitală ''Casa de Asigurări de Sanatate'' ar fi pierdut fraudulos, susţin procurorii, milioane de euro. Iar banii s-ar fi împărţit între administratorii unor firme şi funcţionari, acuzaţi acum de corupţie.
În total, 120 de persoane vor fi judecate în acest dosar fără precedent.
Înşelăciune, constituirea unui grup infracţional organziat, luare şi dare de mită sau trafic şi cumpărare de influenţă.
Sunt acuzaţiile pentru care vor fi judecaţi zeci de oameni de afaceri, dar şi medici care în ultimii ani ar fi încasat ilegal bani de la Casa de Asigurări de Sănătate pretinzând că au grijă de persoane vârstnice.
Procurorii DNA susţin că ar fi decontat fictiv servicii de îngrijire la domiciliu în valoare de milioane de euro. Păgubiţi ar fi fost sute de pacienţi care chiar aveau nevoie de ajutor, dar care erau refuzaţi pentru că nu erau locuri.
Grupul infracțional a fost constituit astfel că, prin comiterea unor infracțiuni Fondul asigurărilor sociale de sănătate să fie fraudat prin decontarea nelegală a unor servicii de îngrijiri medicale la domiciliu fictive, iar banii să nu fie folosiți pentru îngrijirea asiguraților care aveau nevoie reală de aceste servicii, în mod gratuit. (Sursa: Biroul de presă al DNA)
Achetatorii spun că frauda a fost posibilă cu ajutorul foştilor şefi ai Casei de Asigurări de Sănătate, inclusiv a fostului preşedinte al CNAS, Marian Burcea.
Toţi cei acuzaţi au susţinut că sunt nevinovaţi, iar soarta lor va fi decisă de Curtea de Apel Bucureşti.
Miza acestui proces de corupţie, o adevărată premieră pentru sistemul de sănătate, va fi una dublă. Procurorii DNA vor încerca să îi convingă pe judecători ca funcţionarii din sistemul asigurărilor de sănătate sunt vinovaţi, aşa cum se afirmă în actul de inculpare, dar şi să îi oblige pe cei responsabili să plătească banii ce ar fi fost încasaţi ilegal.
În acest dosar, CASM s-a constituit parte civilă cu peste 4 milioane de euro.
Această anchetă a dus la controale mai ferme la firmele care asigură îngrijire la domiciliu, dar şi la plafonarea sumelor care pot fi decontate. Aşa se face că în fiecare lună se depun aproximativ 1200 de dosare, faţă de 6000 cât erau anul trecut.
Dacă acum un an erau înregistraţi nu mai puţin de 82 de asemenea furnizori de servicii medicale, iar unii încasau şi un sfert de milion de lei lunar, azi abia dacă mai sunt 31 de firme, iar sumele încasate sunt mult mai mici.
Sursa: Pro TV
Dată publicare: 13-07-2018 18:47