Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Curtea Militară de Apel Bucureşti confirmă începerea judecăţii pe fond în dosarul ”10 august”, la peste 6 ani de la eveniment

Curtea Militară de Apel Bucureşti a confirmat, joi, începerea judecăţii pe fond în Dosarul 10 august, au transmis reprezentanţii comunităţii Declic.  

”Le mulţumim membrilor Declic, care au contribuit pentru costurile cu avocaţii. Datorită lor, avocaţii Declic au putut fi prezenţi la fiecare termen şi au reuşit, astfel, să blocheze toate încercările de tergiversare venite din partea şefilor Jandarmeriei. Într-o vreme în care procesele stau cu anii blocate în camera preliminară, faptul că în Dosarul 10 august începe procesul pe fond, la un an de la trimiterea în judecată, este o mare victorie”, a declarat Cătălina Hopârteanu, coordonatoarea campaniei ”10 august”.

Comunitatea Declic s-a implicat în Dosarul 10 august, în ultimii 6 ani, pentru ca victimelor să le fie făcută dreptate. Membrii Declic au susţinut, prin achitarea onorariilor avocaţilor, victimele din dosar.

”Ioan Crăciuneanu, victimă a violenţelor jandarmilor din 10 august 2018, a solicitat şi obţinut redeschiderea anchetei, în urma unui proces în care a fost reprezentat de sora lui, avocata Lucia Crăciuneanu, şi de avocatul Comunităţii Declic, Toni Decean. Membrii Declic au achitat costurile judiciare, atât pe parcursul anchetei, cât şi în instanţă, în plângerile împotriva clasărilor nelegale ale dosarului”, a mai transmis Comunitatea Declic.

În 10 august 2018, jandarmii au folosit, împotriva propriilor cetăţeni, grenade care au explodat şi au provocat răni deosebit de grave, conform expertizelor din dosar. Sute de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Citește și
Viorica Dăncilă, Carmen Dan
Procurorul General al României: Viorica Dăncilă şi Carmen Dan ar putea fi audiate în dosarul 10 august

Potrivit datelor din dosarul trimis la instanţă, citate de Comunitatea Declic, au fost folosite 63 grenade de mână cu efect acustic, 489 grenade de mână cu efect iritant lacrimogen şi 316 cartuşe calibrul 38 si 40 mm cu efect iritant lacrimogen.

”O expertiză tehnică realizată de experţi din cadrul MApN arată că grenadele folosite aveau potenţial de a exploda şi de a provoca arsuri şi răni deosebit de grave din cauza forţei impactului, a schijelor şi a temperaturilor extrem de ridicate. Astfel, avocaţii au obţinut, la Curtea de Apel Bucureşti, redeschiderea cercetărilor. Ulterior, pe parcursul anchetei, au vizionat sute de ore de înregistrări şi au extras din ele imaginile în care se vede clar că jandarmii lovesc cetăţeni paşnici. Aceste imagini au devenit probe în dosar”, a mai transmis Comunitatea.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult