Curtea de Justiție a UE, solicitată să spună dacă statul român trebuie să respecte MCV
Astfel, instanța a admis o solicitare în acest sens a Forumului Judecătorilor din România.
Președintele asociației, Dragoș Călin, a declarat pentru HotNews.ro că se va stabili astfel odată pentru totdeauna dacă recomandările instituțiilor europene care au criticat modificarea legilor justiției sunt obligatorii:
"Dacă va fi o soluție de obligativitate, va fi un pas imens pentru respectarea a ceea ce au spus Comisia Europeană, Comisia de la Veneția sau GRECO cu privire la legile justiției", a spus Călin.
În decembrie 2018, Consiliul UE a adoptat concluziile în legătură cu rapoartele Comisiei Europene privind MCV.
Astfel, Consiliul a subliniat că ”România trebuie să restabilească ritmul pozitiv al reformelor şi să acţioneze prompt, în special în ceea ce priveşte recomandările-cheie suplimentare formulate de Comisie referitor la independenţa sistemului judiciar şi reforma sistemului judiciar, combaterea corupţiei la toate nivelurile, precum şi referitor la alte aspecte privind integritatea subliniate în raport”.
În acest context, Consiliul a reafirmat importanţa unui ”angajament politic fără echivoc, constant şi cuprinzător” faţă de îndeplinirea obiectivelor stabilite în cadrul mecanismului, inclusiv, în special, a unui consens politic de a respecta independenţa sistemului judiciar în conformitate cu recomandările-cheie făcute de Comisie.
În acest context, Consiliul a subliniat, totodată, importanţa Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Sursa: Pro TV, Hotnews
Etichete: Tribunalul Olt , curtea europeană de justiție
Dată publicare: 29-01-2019 15:56