Cum s-ar fi împărțit șpaga de 20 de mil € pentru o reabilitare de cale ferată. Numele din dosarul DNA
Your browser doesn't support HTML5 video.
Însă pentru a-l pune sub acuzare, DNA are nevoie de avizul Preşedintelui României. Pentru alte milioane încasate ilegal, au fost puse deja sub control judiciar patru persoane, între care omul de afaceri Ionuţ Costea, cumnatul lui Mircea Geoană, şi fostul fin al lui Vlădescu, fostul deputat Cristian Boureanu.
Semnarea contractului din 2005, prin care se reabilita linia de cale ferată Bucureşti-Constanța, ar fi ascuns, spun procurorii DNA, un comision ilegal de 3, 5 la sută din banii plătiţi de CFR, adică spaga pentru mai mulţi funcţionari publici.
Criza economică din 2008, susţin procurorii, a influenţat comisionul care ar fi urcat la 10 procente, iar firma de construcţii a continuat lucrările pe drumul spre mare şi a reparat şi linia Bucureşti - Câmpina.
Reabilitarea liniei de cale ferată București - Constanța a costat bugetul peste un miliard de euro, potrivit datelor publice. Doar pentru reabilitarea a două tronsoane, firma străină ar fi încasat 260 de milioane, din care, spun procurorii DNA, 20 de milioane de euro s-ar fi întors ca spăgi către funcţionari ai statului şi către persoane ce şi-ar fi traficat influenţa pentru derularea contractelor.
4 milioane şi jumătate de euro ar fi primit șpagă, afirmă procurorii, omul de afaceri Ionuţ Costea, cumnatul lui Mircea Geoană. Ionuţ Costea a fost aproape 4 ani directorul băncii de stat Eximbank şi avea o leafă de peste 20.000 de euro.
Alte câteva sute de mii de euro ar fi ajuns la fostul deputat Cristian Boureanu, pe care DNA îl acuză de complicitate la luare de mită şi trafic de influenţă. Nici acesta nu a vrut să comenteze acuzaţiile.
Sebastian Vlădescu, în acea vreme ministru al Finanţelor, spune că va da o declaraţie după ce preşedintele ţării va decide dacă aprobă cererea de urmărire penală. Un milion de euro ar fi primit Vlădescu prin intermediul unui amalgam de firme înregistrate în paradisuri fiscale.
CFR, companie aflată în pragul falimentului, a plătit, consideră procurorii, cu 13 la sută mai mult față de valoarea reală a contractului.
Procurorii DNA au decis să plaseze sub control judiciar pe cauţiune patru dintre persoanele implicate în aces caz de corupţie. Aşa încât Ionuţ Costea va trebui să pună la dispoziţia statuilui 1,5 milioane de euro, în timp ce Boureanu trebuie să achite 200.000 de euro. În cazul în care nu vor respecta rigorile măsurilor preventive, riscă să se aleagă cu altele mai grave, inclusiv cu mandate de arestare.
Procurorii spun că ancheta este abia la început. Vor să afle dacă firma în numele căreia s-ar fi plătiţi spăgile este direct implicată sau doar reprezentantul ei din România.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: dna , CFR , luare de mită , Sebastian Vlădescu
Dată publicare: 18-04-2018 18:03