CSM a luat joi 5 decizii vizând secţia de investigare a magistraţilor
COMUNICATUL CSM:
În şedinţa de astăzi, data de 04.04.2019, Secţia pentru procurori a decis, între altele, cu unanimitate, următoarele:
1.Respingerea, ca inadmisibilă, a sesizării nr. 1172/P/2018 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, referitoarea la aplicarea art. 57 alin. 7 din Legea nr.303/2004, republicată În emiterea soluţiei, Secţia pentru procurori a avut în vedere că solicitarea PÎCCJ – SIIJ, de a dispune încetarea delegării unui procuror ca urmare a luării unei măsuri preventive a fost făcută în afara oricărui cadru legal.
Hotârârile Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii pot fi cenzurate doar de către o instanţă de judecată, iar nu de către procurorii din cadrul Secţiei de Investigare a Infracţiunilor în Justiţie.
2.Dispunerea unui control al Inspecţiei Judiciare la Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie privind modul de înregistrare, repartizare, precum şi prioritizarea soluţionării dosarelor, de la data operaţionalizării acestei secţii până la data de 01.04.2019.
Secţia pentru procurori a avut în vedere existenţa unor date privind deficienţe referitoare la modul de înregistrare şi repartizare a unor cauze penale, printre care şi cea prin care s-a provocat un conflict pozitiv de competenţă cu Direcţia Naţională Anticorupţie.
Din lucrarea PICCJ din data de 26.03.2019 rezultă că dosarul penal menţionat ar fi fost constituit ca urmare a unui denunţ care nu îndeplinea condiţiile de formă prevăzute de lege, obligatoriu a fi verificate anterior înregistrării ca dosar penal pe rolul unei unităţi de parchet.
3.S-a adus atingere independenţei şi imparţialităţii procurorilor din cadrul Ministerului Public, componentă a autorităţii judecătoreşti şi s-a pus presiune pe procurorul de caz din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, afectându-i-se independenţa.
Secţia a apreciat că solicitarea repetată a dosarului penal nr. 986/P/2014 (TEL DRUM) aflat în instrumentarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie de către Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, inclusiv prin emiterea unei ordonanţe de predare a unor înscrisuri, precum şi modul de înregistrare şi repartizare a dosarului penal care a stat la baza declanşării conflictului pozitiv de competenţă, constituie elemente factuale care conduc la această concluzie. În emitere acestei hotărâri, Secţia pentru procurori a avut în vedere practica Plenului CSM în speţe similare (Hotătârea nr. 435/2019)
4.Sesizarea Inspecţiei Judiciare privind respectarea dispoziţiilor legale şi regulamentare în înregistrarea şi soluţionarea dosarului având ca obiect plângerea formulată împotriva lui FRANS TIMMERMANS, prim vicepreşedinte al Comisiei Europene.
Soluţia s-a impus pentru a răspunde nevoii opiniei publice de a cunoaşte dacă au fost sau nu respectate dispoziţiile procesuale în legătură cu înregistrarea şi soluţionarea acestei cauze penale intens mediatizate.
5.Emiterea unei adrese către Inspecţia Judiciară în vederea completării controlului dispus de către Secţia pentru procurori în şedinţa din data de 01.03.2019 privind modul de comunicare publică al Secţiei pentru investigarea infracţiunilor în justiţie, raportat la prevederile legale şi regulamentare în vigoare
Soluţia s-a impus având în vedere difuzarea în presă a unor copii după declaraţiile de martor date într-o cauză penală aflată pe rolul PICCJ - Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Sursa: Pro TV
Etichete: dna , investigatie , control , siij , CSM , magistrati , Secția Specială , adina florea
Dată publicare: 04-04-2019 20:53