Costel Alexe, inculpat de DNA. De ce este acuzat, ce avere are și ce funcții publice ocupă rudele sale
Your browser doesn't support HTML5 video.
Alexe, ajuns între timp preşedinte al Consiliului Judeţean din Iaşi, ar fi primit, potrivit procurorilor, 22 de tone de tablă în schimbul unor certificate verzi, oferite gratuit combinatului siderurgic din Galaţi. Pus sub control judiciar, liberalul a demisionat din toate funcţiile politice. La fel a făcut şi colegul lui de partid, primarul Iaşiului, Mihai Chirica, anunţat ieri că este inculpat într-un dosar al DIICOT.
Faptele de care este acuzat Costel Alexe s-au întâmplat anul trecut, în primăvară. Liberalul era atunci ministru al Mediului.
Din această poziţie în stat, susţine DNA, a cerut şi primit mită de la directorul combinatului siderurgic din Galaţi 22 de tone de tablă şi ţevi, în valoare de o sută de mii de lei.
Produsele au fost livrate unei societăţi care este administrată de soţia fostului ministru. În schimbul lor, Ministerul Mediului condus Alexe a dat gratuit combinatului din Galaţi certificate de carbon estimate la peste o sută de milioane de euro şi nu a dispus măsuri ca firma să închidă un depozit de deşeuri neconforme. În realitate, o haldă de zgură, aflată pe lista celor 68 de depozite pentru care statul român a fost condamnat de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene pentru că nu le-a închis.
Miercuri, Costel Alexe a fost pus sub control judiciar. Nu are voie să plece din ţară şi nici să ia legătura cu cei implicaţi în dosar.
Costel Alexe, președinte al CJ Iași: „Sunt nevinovat şi îmi voi demonstra nevinovăţia în instanţă, iar până atunci mi s-a părut un gest de onoare să mă autosuspend din funcţia de preşedinte al filialei judeţene PNL Iaşi. Am fost pe tot parcursul mandatului de ministru, şi înainte şi acum, ca preşedinte al CJ Iaşi, un om de bună credinţă şi am acţionat de fiecare dată în litera şi sprijinul legii”.
Potrivit declaraţiei de avere, Costel Alexe deține împreună cu familia trei apartamente în Iaşi, o maşină şi patru terenuri, iar în conturi are peste o sută de mii de lei. De asemenea, a împrumutat cu peste 400 de mii de lei PNL Iaşi.
În aceleaşi timp, este un om cu multe datorii pe la bănci şi pe la diverse persoane fizice. Costel Alexe a avut până acum două mandate de deputat şi a fost ministru al Mediului între 2019 şi 2020, în guvernul Orban.
Din toamnă anului trecut, el este preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi. Aversarii politici îl acuză că a susţinut în funcţii publice mai mulţi apropiaţi şi membri ai familiei.
Marius Bodea, deputat USR: „În instituţii judeţene şi ale municipiului primează legitimaţia de cumetrie decât un background profesional care să corespundă fișei de post, ori dacă facem o radiografie a familiei Alexe, o să vedeţi că găsim şoferii, finii, cumetrii şi toate aceste neamuri de alianţă implicaţi în mai toate insititutiile publice pe care acum le coordonează”.
Petru Avram este cumătrul lui Alexe. A fost până miercuri, când a demisionat, director la Administraţia Bazinală de Apă Prut Bârlad. Este şi el inculpat într-un dosar DNA, acuzat de angajarea ilegală a unei tinere fără competențe pe post de inginer în dispecerat.
Finul lui Alexe, Sorin Afloarei, este vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi. Într-un răspuns pentru Ştirile ProTV, a transmis că numirea lui în această funcţie nu are nicio legătură cu nașul Alexe.
Sorin Afloarei: „Pasul spre administrația publică a fost făcut în anul 2016, când am câștigat primul mandat de consilier județean, cu mult înainte de a fi cununat de Costel Alexe (...) Funcţia de vicepreședinte al CJ Iași am obținut-o prin susținerea Biroului Politic Județean al PNL Iași și prin votul consilierilor județeni, nu a fost o numire politică”.
Şi alţi apropiaţi ai lui Alexe au primit un loc de muncă la stat.
Lucian Jugrin este fostul lui şofer de la Ministerul Mediului. Acum este şeful cabinetului Prefectului din Iaşi.
Ionel Panainte. un alt fin al lui Alexe, lucrează la Oficiul de Cadastru Iaşi, unde şef este tot o rudă a lui Alexe, Ionuţ Grădinaru.
Costel Alexe este şi cel care l-ar fi adus în PNL pe actualul primar al Iaşiului, Mihai Chirica.
Chirica este inculpat într-un dosar DIICOT care vizează o afacere cu un teren. S-a suspendat astăzi de la şefia organizaţiei municipale a PNL.
Despre problemele de la Iaşi a vorbit inclusiv preşedintele Klaus Iohannis.
Klaus Iohannis: „Nu este prea mult pentru PNL să ţină doi penali în funcţii publice înalte? Ar fi cazul să reacţioneze politicul şi PNL-ul. Dacă nu o va face în următoarele zile, voi avea o discuţie pe această speţă”.
Şeful statului a atras atenția în mai multe rânduri că îşi doreşte o clasă politica fără penali, iar liberalilor le-ar fi transmis să nu se ascundă după deget şi să rezolve rapid problema de la Iaşi.
De cealaltă parte, PNL spune că îi poate retrage pe cei doi liberali din Iaşi din funcţiile politice, dar nu şi din cele administrative.