Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Comisia Iordache vrea mai puţine informaţii publice din dosarele penale. Imaginile cu cătuşe, interzise

Proiectele prezentate miercuri de Comisia Specială a Parlamentului ar putea fac extrem de dificil accesul opiniei publice la  dosarele în care sunt implicaţi politicieni.

Potrivit modificărilor anunţate de comisia condusă de Florin Iordache, articolul 4 din Codul de Procedură Penală, referitor la prezumţia de nevinovăţie, urmează să fie modificat „în conformitate cu articolele 4 și 5 din Directiva 343/2016 care interzic, pe parcursul procesului penal, referirea la persoanele implicate în calitate de învinuit sau suspect ca fiind vinovate, precum și prezentarea acestora prin utilizarea unor măsuri de constrângere fizică.”

Mai precis, se afirmă în expunerea de motive „pentru respectarea prezumției de nevinovăție se impune ca persoanele împotriva cărora se derulează proceduri judiciare nepublice față de care nu se pot apăra public, să nu fie acuzate în mod public de săvârșirea unor posibile infracțiuni. Acest lucru ar putea fi făcut numai după ce dosarul devine public și într-o formă cenzurată de un judecător, astfel încât acuzațiile formulate pe de o parte să nu fie de natură a influența martorii în declarațiile lor și pe de altă parte să dea posibilitatea celui acuzat public să se apere cu probe pertinente, care pot fi făcute publice. [..] De asemenea, se impune ca persoanele care sunt arestate preventiv să nu fie prezentate în mod public purtând cătușe sau alte mijloace de restrângere a libertății lor, pentru a nu le fi afectată prezumția de nevinovăție.

Documentul acuză că „există o practică a organelor de cercetare penală de a scurge public informații din dosare, de natură a crea emoție publică pentru ca ulterior să ceară arestarea preventivă cu motivarea că publicul s-ar arăta indignat dacă acea persoană, prezentată public ca un infractor, ar fi lăsată în libertate, acesta fiind chiar motivul arestării.”

Ca urmare, se propune modificarea Codului de Procedură Penală astfel: "(3) În cursul urmăririi penale şi al judecării cauzei în procedură de cameră preliminară sunt interzise comunicările publice, declaraţiile publice precum şi furnizarea de alte informaţii, direct sau indirect, provenind de la autorităţi publice sau orice alte persoane fizice sau juridice referitoare la faptele şi persoanele ce fac obiectul acestor proceduri. (4) În cursul urmării penale sau al judecăţii organele de urmărire penală sau instanţa de judecată pot comunica public date despre procedurile penale care se desfăşoară doar atunci când datele furnizate justifică un interes public prevăzut de lege sau acest lucru este necesar în interesul descoperirii şi aflării adevărului în cauză. 2 (5) Comunicările publice prevăzute la alin. (4) nu se pot referi la persoanele suspectate sau acuzate ca fiind vinovate de săvârşirea unei infractiuni. (6) În cursul procesului penal este interzisă prezentarea publică a persoanelor suspectate de săvârşirea unor infracţiuni purtând cătuşe sau alte mijloace de imobilizare sau afectate de alte modalităţi de natură a induce în percepţia publică că acestea ar fi vinovate de săvârsirea unor infractiuni."

Citește și
parlament
Lege inițiată de cetățeni: fără condamnați penal în Parlament, Președinție sau primării

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult