Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Portretele celor 4 candidați la șefia DNA. Joi au interviul decisiv cu Toader

Your browser doesn't support HTML5 video.

Ministerul Justiției a admis cele patru candidaturi pentru șefia Direcției Naționale Anticorupție. 

Procurorii care vor să îi ia locul Laurei Codruța Kovesi sunt așteptați, joi, în biroul lui Tudorel Toader pentru proba interviului, o probă în urma căreia candidaţii ar putea fi respinşi în bloc, iar procedura reluată.

Florentina Mirică, Marius Iacob, Elena Grecu şi Cristian Lazăr sunt cei patru procurori înscrişi. Toţi au cel puţin zece ani vechime.

Augustin Lazăr: "Nu aş dori să intru în amănunte şi nici să vorbesc de unul sau altul dintre candidaţi. Cel mai bun să câştige. Este o ofertă variată, din cadrul DNA sunt procurori foarte experimentaţi şi cu rezultate considerabile în activitate, dar şi procurorul care este din cadrul Parchetului General. Ministrul Justiţiei va putea să aleagă un procuror dintre cei patru, care, într-adevăr, au cu toţii o experienţă importantă şi nu sunt persoane necunoscute în cadrul Ministerului Public".

Şefă a Serviciului de Combatere a Corupţiei din Justiţie, Florentina Mirică este procuroarea care a trimis în judecată mai mulţi judecători acuzaţi de corupţie, dar şi pe fostul ministru de Interne Gabriel Oprea, în dosarul Limuzina, şi pe fostul şef al Oficiului de Protecţie a Martorilor. Ultimul rechizitoriu, trimis de curând la instanţă are 90 de inculpaţi şi se referă la posibilele fraude cu fonduri de asigurări de sănătate decontate ilegal în activitatea de îngrijire la domicliu.

Citește și
Tudorel Toader
O nouă plângere penală împotriva ministrului Justiției, Tudorel Toader

Marius Iacob a devenit cunoscut după ce l-a acuzat pe Cristian Cioacă de uciderea soţiei sale, avocata Elodica Ghinescu. Iar Cioacă a fost condamnat definitiv la 15 ani şi opt luni de închisoare. Marius Iacob a fost rând pe rând şef al Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din Parchetul General, apoi adjunctul Laurei Codruța Kovesi, inițial la Parchetul General, apoi la DNA.

Elena Grecu este şi ea procuror anticorupţie. A fost procuror şef la Constanța, iar acum este şefă de serviciu la DNA. Alături de Mirică şi Iacob, şi ea s-a aflat printre procurorii care i-au fost alături Laurei Codruța Kovesi în ultima conferinţa de presă, după ce şeful statului a revocat-o din funcţie.

Procurorul Cristian Lazăr este adjunctul şefului Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din Parchetul General şi a coordonat mai multe anchete de anvergură. Tot el a confirmat clasarea dosarului în care fostul premier Victor Ponta fusese bănuit de plagiat.

Candidatul agreat de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, şi nominalizat la şefia DNA va ajunge şi în faţa Secţiei de Procurori a CSM pentru aviz, unul consultativ înainte ca numirea oficială să o facă preşedintele României, Klaus Iohannis.

În plină procedură de numire a unui nou şef al DNA, preşedinta Înaltei Curţi de Casaţie i-a transmis lui Tudorel Toader că numirea nu trebuie făcută pe criterii politice. Între cei doi au loc schimburi dure de replici după ce Cristina Tarcea l-a criticat pe Tudorel Toader că a cerut revocarea Laurei Codruța Kovesi din fruntea DNA.

Reporter: Credeţi că sunteţi tinta domnului Toader? Cristina Tarcea: Nu cred că domnul ministru al Justiţiei se coboară până la nivelul meu. Sub nicio formă. Nu ştiu eu cât poate unul sau altul să înţeleagă. Intenţia mea a fost una singură, să-mi exprim cu sinceritate crezul că întotdeauna factorul politic trebuie să se ţină cât mai departe de autoritatea judecătorească. Dacă asta înseamnă a face politică, ei bine, fac politică".

Ministrul Justiţiei ia în calcul că niciunul dintre cei patru candidaţi înregistraţi oficial să nu fie nominalizat în locul lui Kovesi. Aşa că are două posibilităţi: reia procedurile sau nominalizează un alt procuror.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult