Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce spune Tudorel Toader despre OUG pentru amnistie şi graţiere. "Rămân valabile"

Ministrul Justiţiei a fost evaziv când jurnaliştii l-au întrebat despre acest OUG şi i-a trimis la o declaraţie a sa anterioară.

 

Întrebat de jurnalişti dacă la Ministerul Justiţiei există un draft de Ordonanţă de Urgenţă privind amnistia şi graţiere, Tudorel Toader a răspuns joi dimineaţă: "Am vorbit eu de un draft? V-am spus de foarte multe ori că rămân valabile răspunsurile date."

"Tot ce a am afirmat în precedent e valabil şi astăzi. Dacă nu ţinem minte – şi e în natura umană să uităm – ne documentăm", i-a mai transmis ministrul jurnalistului care i-a pus întrebarea.

Pe 17 decembrie, Toader declarase: "Lucrăm la un draft, la un proiect de Ordonanță de Urgență pentru modificarea Codului Penal și de Procedură Penală, în acord cu deciziile Curții Constituționale și pentru transpunerea celor două directive: confiscare extinsă la Codul Penal, consolidarea prezumpției de nevinovăție la Procedură Penală. Până la urmă, dacă ne amintim, în august, respectiv în octombrie anul trecut, Ministerul Justiției a finalizat și a transmis la Guvern două proiecte de lege exact cu acest conținut: modificarea Codului Penal în acord cu deciziile Curții – decizii de neconstituționalitate sau interpretative – și confiscare extină. Proiectul de lege a ajuns la Guvern, Guvernul a aprobat, a ajuns în Parlament și, sigur, Parlamentul a dezbătut, a adăugat și alte soluții legislative.

În noiembrie, proiect de lege pentru modificarea Codului de Procedură Penală pentru punerea de acord cu deciziile CCR și directiva privind consolidarea prezumpției de nevinovăție. Proiectul de lege a fost în transparență decizională, am făcut dezbateri, Guvernul a aprobat, a ajuns în Parlament și Parlamentul, sigur, a adăugat și alte soluții legislative. Concluzionând, reluăm proiectul de lege – cele două proiecte de lege pe care le-am inițiat anul trecut. Probabil mă voi consulta cu doamna prim-ministru, nu vom propune două OUG, ci una singură, cu două puncte: Codul Penal, Codul de Procedură Penală. Cele două puncte pe care le propunem la fiecare cod, practic nu comportă discuții suplimentare pentru că transpui deciziile CCR, transpui o directivă unde preocuparea este să nu te abați, să nu ieși din limita deciziei sau a directivei, respectând marja de apreciere care îi revine statului."

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult