Ce a ajuns să vândă Casa de Comerț Unirea în loc de legume, fructe sau lactate. Surpriză pentru procurorii DNA la percheziții
Your browser doesn't support HTML5 video.
Afacerea, prin care fermierii din întreaga țară ar fi trebuit să își vândă marfa în mod organizat, ar fi fost, potrivit procurorilor Anticorupție, devalizată în ultimii doi ani.
Miercuri dimineață au fost făcute 60 de percheziții, inclusiv la societăți agricole care ar fi primit bani fără să livreze nimic.
Prejudiciul estimat depășește 40 de milioane de lei.
Înființată cu surle și trâmbițe acum cinci ani, Casa Română de Comerț Agroalimentar Unirea trebuia să fie un intermediar între fermieri și comercianți. Acum, procurorii DNA bănuiesc că, în ultimii doi ani, compania statului ar fi fost devalizată prin contracte păguboase de fosta conducere. Care - susțin cei de la DNA - ar fi ajuns să vândă băuturi alcoolice în loc de legume, fructe sau lactate.
Casa Unirea a fost vizată la începutul anului de o investigație a corpului de control al Ministerului Agriculturii. Atunci ar fi ieșit la iveală faptul că societatea statului nu ar fi încasat o sumă uriașă de bani pentru produsele livrate de fermierii români și vândute în marile lanțuri de magazine.
Surse apropiate de anchetă, spun ca în ultimii doi ani, ar fi fost livrate produse agricole cumpărate de la fermieri, firmelor care înregistrau datorii restante, iar Casa Unirea nu le-ar fi perceput nici penalități de întârziere.
Livia Săplăcan, purtătorul de cuvânt al DNA: „Sunt suspiciuni de infracțiuni asimilate infracțiunilor de corupție, respectiv abuz în în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, presupus a fi săvârșite de funcționari”.
Procurorii Anticorupție ar fi descoperit și câteva firme care ar fi încasat sume însemnate de bani deși nu ar fi livrat nici măcar un ou sau o legătură de pătrunjel.
Știrile PRO TV au atras atenția încă din 2021, în campania "Statul degeaba", că societatea Ministerului Agriculturii este o gaură neagră. Un fost director este cercetat încă de atunci de DNA într-un alt dosar de corupție. Iar altul recunoștea că...
Eliza Constantinescu, fost director Casa Unirea: Azi nu s-a vandut nimic.
Reporter: Săptămâna trecută s-a vândut ceva?
Eliza Constantinescu: Nu.
Reporter: De când nu s-a mai vândut?
Eliza Constantinescu: Cred că de vreo 4-5 luni.
Înarmați cu autorizații de percheziție, ofițerii DGA au descins în 60 de sedii și în locuințele unor posibili suspecți. Unii dintre aceștia vor fi duși la audieri.