Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Tudorel Toader a respins toți candidații la șefia Parchetului General. Procedura va fi reluată

Ministrul Justiţiei i-a respins miercuri pe cei patru candidaţi înscrişi pentru funcţia de procuror general. Pe listă s-a aflat şi Augustin Lazăr, care a vrut un nou mandat la şefia Parchetului General.

Tudorel Toadel l-a acuzat că a cheltuit pentru deplasările externe în interes de serviciu peste o jumătate de milion de euro. Nici vorbă, spune Augustin Lazăr, care dă asigurări că suma este de aproximativ 20.000 de euro.

Dintre cei patru candidaţi, Augustin Lazăr a stat cel mai mult faţă în faţă cu Tudorel Toader. Într-o oră, actualul procuror general şi-a prezentat realizările din timpul mandatului. Spre final a fost loc şi un schimb de replici.

Tudorel Toader, ministrul Justiţiei: "Cineva îmi spune - şi voi verifica - că toate aceste deplasări au costat Ministerul Public o frumoasă sumă de 500.000 de euro."

Ulterior, reprezentanţii Parchetului General au transmis că deplasările externe făcute de procurorul general au costat aproximativ 20.000 de euro.

Citește și
tudorel toader
Toader a început procedura de selecţie pentru numirea noului procuror general al României

Augustin Lazăr, procuror general: "Dar ce să mai verifice. Aceste date sunt publice pe site. Acolo unde a fost invitat procurorul general, acolo am mers."

Augustin Lazăr este primul care şi-a depus candidatura, chiar dacă anul trecut ministrul Justiţiei a propus revocarea lui. În rândul celor care au candidat acum şi care au fost refuzaţi anterior de Tudorel Toader, se află şi Daniel Horodniceanu, fostul procuror şef DIICOT. Atunci când a încercat să îşi reînnoiască poziţia nu a fost acceptat de ministrul Justiţiei.

Daniel Horodniceanu, fost propcuror șef al DIICOT: "Ministerul Public nu are voie să piardă tempouri. Sunt foarte multe vulnerabilităţi în momentul ăsta. Dacă ar trebui să vorbim punctual, ne-ar lua până după-amiază."

A fost refuzată şi Gabriela Scutea. Fosta adjunctă a Laurei Codruța Kovesi, pe vremea când lucra la Parchetul General, a încercat să îl convingă pe Tudorel Toader că este potrivită pentru funcţia de procuror general. Degeaba.

Cel de-al patrulea candidat, Marian Drilea, vine de la DIICOT Braşov şi s-a "remarcat" în timpul interviului cu dorinţa lui de a susţine controversata Secţie Specială de Investigare a Magistraţilor, care o anchetează pe Kovesi.

"Magistraţii nu pot fi mai presus de lege. această secţie trebuie susţinută cu personal şi fonduri", a spus Drilea.

Numele condidatului preferat de Tudorel Toader va trebui să fie avizat şi de Consiliul Superior al Magistraturii. Apoi, tot ministrul Justiţiei trebuie să îi înainteze propunerea preşedintelui Klaus Iohannis.

Preşedintele este cel care numeşte în funcţie procurorul general al României. Mandalul actualului procuror se termină pe 28 aprilie.

 

Schimb de replici între Tudorel Toader și Augustin Lazăr

Procurorul general Augustin Lazăr a avut un schimb de replici cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, cu privire la trecutul lor profesional, acesta din urmă dând asigurări că în trecutul său profesional "se poate uita oricine".

Augustin Lazăr a susţinut interviul pentru un nou mandat la şefia Parchetului General în faţa ministrului Justiţiei. După prezentarea făcută de Lazăr, Tudorel Toader l-a rugat pe acesta să răspundă cu privire la recentele "dezvăluiri" privind cariera sa.

"Atât eu cât şi dvs am exercitat înainte de 1989 funcţia de procuror, dar eram la început de carieră, eram foarte tineri şi încercam să ne dăm seama cu ce se ocupa instituţia. În mod cert, nişte procurori tineri nu făceau decât să respecte cadrul legal", a răspuns Lazăr.

El a adăugat că şi-a cerut scuze public în numele instituţiei, în replică Toader afirmând că scuzele ar trebui să fie în nume personal.

"În trecutul meu profesional se poate uita oricine", a adăugat Toader, în timp ce Lazăr a replicat: "Şi în al meu!".

Imagini video de la interviu

Candidaţii la funcţia de procuror general al României

 

Propunerea ministrului Justiţiei va fi înaintată Secţiei pentru procurori a CSM, în vederea obţinerii avizului, urmând ca, după obţinerea acestuia, Tudorel Toader să înainteze propunerea preşedintelui României.

Daniel Horodniceanu a candidat pentru al doilea mandat la şefia DIICOT şi a fost respins de ministrul Tudorel Toader. Totodată, el candidează şi pentru funcţia de procuror european din partea României.

Gabriela Scutea a fost adjunctul Laurei Codruţa Kovesi, în vremea când aceasta era procuror general.

Marian Drilea este procuror la DIICOT Braşov, el fiind cel care l-a anchetat pe fostul şef al ANAF Sorin Blejnar în dosarul "Motorina".

Tudorel Toader a declanşat, în octombrie 2018, procedura de revocare din funcţia de procuror general a lui Augustin Lazăr.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult