Șeful DIICOT, despre modificarea codurilor: ”Aceste propuneri nu vor trece”
El a mai spus că "timorarea" procurorilor sau judecătorilor prin astfel de măsuri nu aduce nimic bun.
"Dacă discutăm de implementarea Directivei sau încercarea de implementare a Directivei pe modificările care urmează să afecteze Codul penal şi Codul de procedură penală, vă pot spune că aceste propuneri nu vor trece, pentru că dacă vor trece ar îngreuna foarte mult, până pe alocuri la a bloca activitatea în unele dosare penale (...) Am dat exemplul dosarelor de trafic de droguri. Sunt mii de dosare anual la DIICOT. După identificarea autorului şi a substanţei pe care o are asupra sa ori care urmează să o comercializeze sau să o consume, această substanţă face obiectul unei constatări într-un laborator special al MAI.
Sunt câteva laboratoare în România şi sunt singurele care pot stabili dacă substanţa respectivă este încadrată într-unul dintre tabelele anexă la Legea 143/2000 privind combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri. În lipsa unei asemenea constatări, dosarul va fi cu siguranţă blocat pentru că noi nu ne vom putea da seama dacă este o substanţă dintre cele interzise. De aceea vă zic că nu vor trece. Sunt la stadiul de propuneri, există amendamente, nu toate amendamentele au trecut de fiecare dată. La fel ca şi la legile justiţiei, nu tot ce s-a propus a fost inserat în lege", a declarat Horodniceanu la România TV.
Şeful DIICOT a mai spus că presiunile suplimentare asupra procurorilor nu va aduce nimic bun în desfăşurarea anchetelor penale.
"Cred că timorarea judecătorilor sau procurorilor nu ar putea aduce nimic bun. Presiunea suplimentară faţă de presiunea care deja există, pentru că fiecare are responsabilitatea dosarului propriu, a-l apăsa în plus cu o nouă responsabilitate, ar putea fi de natură să-l timoreze. Nu cred că ar putea să aducă nimic bun anchetei", a explicat Horodniceanu.
Daniel Horodniceanu a mai spus că o altă prevedere care ar putea bloca activitatea DIICOT este cea cu privire la vârsta de pensionare şi vechimea de încadrare în magistratură.
"Se modifică dispoziţiile în legătură cu pensionarea şi, în consecinţă, magistraţii care au o vechime de 20 de ani în profesie se vor putea pensiona, indiferent de vârstă. Acest lucru ar putea să afecteze grav sistemul judiciar, nu numai DIICOT. Dacă mâine legea ar intra în vigoare, din DIICOT ar trebui să plece mai mult de jumătate dintre procurori, ceea ce ar face ca activitatea nu să fie blocată, ci să fie imposibil de executat. Până acum, în DICOT se putea intra cu o vechime de 6 ani de la orice fel de jurisdicţie. Prin modificare, urmează să intre cu o vechime de 10 ani.
La această vechime de 10 ani s-ar adăuga cei 4 ani de la INM. Deci am putea intra cu o vechime de 14 ani, ceea ce este o vârstă foarte mare. Am văzut că, din plaja de selecţie a DIICOT, 65% o reprezintă procurorii tineri în jur de 30 de ani, pentru că este o instituţie dinamică şi care necesită foarte mult timp petrecut la serviciu. Fiecare perioadă a carierei necesită o anumită dinamică", a precizat Horodniceanu.