Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Augustin Lazăr contestă oficial raportul de evaluare prin care Tudorel Toader cere revocarea sa

Procurorul general al României contestă oficial raportul de evaluare prin care a fost declanşată procedura de revocare din funcţia de şef al Ministerului Public.

Pentru început, Augustin Lazăr i-a trimis o plângere prealabilă chiar lui Tudorel Toader, iar în cazul în care contestaţia îi va fi respinsă, se va adresa secţiei de Contencios Administrativ de la Curtea de Apel Alba Iulia.

În paralel, procurorul general a cerut aceleiaşi instanțe de judecată să dipsuna suspendarea efectelor raportului de evaluare până la finalizarea procedurii de contestare.

Pe 24 octombrie, Tudorel Toader a anunţat că a declanşat procedura de revocare din funcţie a procurorului general Augustin Lazăr.

Ministrul Justiţiei a susţinut că dosarul de candidatură depus de Augustin Lazăr nu era complet, deoarece lipsea ultima evaluare a activităţii profesionale.

Citește și
Monica Macovei - AGERPRES
Monica Macovei: "Tudorel Toader ar trebui anchetat pentru un posibil fals"

De asemenea, Toader afirma că în dosarul de candidatură de la MJ se afla o ordonanţă de clasare pe numele preşedintelui Klaus Iohannis. Ulterior, s-a descoperit că această ordonanţă nu a fost întocmită de Augustin Lazăr, ci de un alt procuror, Cristian Lazăr.

Pe 1 noiembrie, Augustin Lazăr declara că afirmaţia ministrului Justiţiei privind descoperirea unei fraude în dosarul său de candidatură pentru această funcţie s-a dovedit "o manipulare a opiniei publice" şi a anunţat că îşi rezervă dreptul de a acţiona conform procedurilor legale în vigoare.

"Afirmaţia privind pretinsa descoperire a unei fraude, după doi ani şi jumătate, în procesul de numire a procurorului general s-a dovedit total lipsită de suport probator şi, mai mult decât atât, s-a dovedit a fi o manipulare a opiniei publice, o manipulare şi ţinere în suspans nejustificată faţă de o afirmaţie care a fost făcută în mod interesat, pentru a servi unei proceduri de revocare viciată vizibil. Aş dori să vă spun că, la o simplă lecturare a hotărârii Consiliului Superior al Magistraturii din 21 aprilie 2016, vom putea să vedem că Secţia de procurori a verificat cu meticulozitate fiecare dintre condiţiile legale care erau impuse pentru candidaţi, respectiv vechime minimă de 10 ani, lipsa sancţiunilor în ultimii 3 ani - şi vă rog să observaţi că numai pentru lipsa sancţiunilor se cere termenul de trei ani - şi în continuare era necesară condiţia unui calificativ foarte bun la ultima evaluare. Prin urmare, Consiliul Superior al Magistraturii, care este garantul independenţei Justiţiei, a constatat că erau întrunite toate condiţiile legale pentru candidaţi. Restul este politică, iar eu îmi rezerv dreptul de a acţiona conform procedurilor legale în vigoare", spunea Lazăr.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult