Au ajuns medici veterinari după ce au dat șpagă profesorului, dar spun că au fost obligați, de fapt, să îi cumpere cursurile
Your browser doesn't support HTML5 video.
Niciunul nu recunoaște acuzațiile. 14 medici veterinari sunt acuzați că în 2016, pe când erau studenți în anul VI, ar fi dat prin intermediul unor colegi câte 350 de lei fiecare unui asistent universitar, al cărui tată era profesor la Facultatea de Medicină Veterinară.
Au vrut astfel sa promoveze niște examene restante, altfel nu se puteau înscrie la examenul de licență. Alți bani au fost strânși pentru licență.
Ovidiu Oanță: ”În primă instanță, Tribunalul București le-a stabilit vinovăția celor 14 foști studenți, deveniți între timp medici veterinari. Aproape toți au primit pedepse de câte un an și patru luni de închisoare pentru cumpărare de influență. Doi dintre ei au fost însă condamnați și pentru dare de mită. Niciunul dintre condamnați nu va ajunge însă după gratii, pentru că aceeași instanță le-a suspendat executarea pedepsei și i-a obligat să presteze câte 60 de zile de muncă în folosul comunității”.
Niciunul dintre foștii studenți nu acceptă pedeapsa, iar unul dintre avocații lor susține că ar fi fost constrânși să dea bani.
”Studenții nu au avut această reprezentare (că îi cumpără profesorului bunăvoința) când au dat sumele de bani. Ei au cumpărat niște cursuri pe care erau obligați să le cumpere. Era un protocol pe care pur și simplu nu aveau cum să nu îl respecte”. (Sursa: Avocatul unor medici veterinari)
Chiar dacă vor fi condamnați definitiv, medicii veterinari nu își vor pierde licențaAlți 26 de studenți ai Facultății de Medicină Veterinară din aceeași generație, acuzați la rândul lor că au plătit pentru promovarea examenelor, au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției. Fiecare a primit un an și patru luni de închisoare cu suspendare.
De altfel, la vremea respectivă, asistentul universitar Ovidiu Savu a fost singurul reținut, în urma unui flagrant organizat de procurori chiar în sediul Facultății de Medicină Veterinară.
În cazul său, instanțele s-au pronunțat mult mai rapid și l-au condamnat definitiv la 3 ani de închisoare. Tot cu suspendare. În schimb, tatăl său, profesorul universitar Constantin Savu, și-a păstrat statutul de martor, pentru că nu au existat dovezi că banii dați de studenți ar fi ajuns și la el.
Soarta celor 14 medici veterinari va fi decisă de Curtea de Apel București. Însă, chiar dacă vor fi condamnați definitiv, niciunul nu își va pierde diploma de licență.