Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Telefoanele interzise în România. Amenzi uriaşe pentru cei care le folosesc

Puţin români ştiu că există mai multe mărci de telefoane interzise în ţara noastră, din cauza interferenţelor pe care le pot produce cu frecvenţele serviciilor de urgenţă

Potrivit Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, telefoanele fixe de tip DECT 6.0 achiziționate din afara Uniunii Europene sunt printre cele mai des întâlnite echipamente care provoacă interferențe prejudiciabile.

DECT este abrevierea pentru Digital Enhanced Cordless Telecommunications, un standard universal pentru comunicațiile fără fir la distanțe scurte, căruia i-a fost alocată banda de frecvențe 1880-1900 MHz.

Standardul DECT 6.0 se utilizează numai în SUA, Canada și în unele zone din Asia, unde îi este alocată o bandă diferită de frecvențe, și anume 1920-1930 MHz. Din această cauză, în prezent, orice folosire pe teritoriul Uniunii Europene a acestor modele de telefon care nu sunt conforme cu standardul DECT european, produce interferențe prejudiciabile asupra altor servicii de radiocomunicații care operează legal în banda respectivă de frecvențe. Mai mult, cele mai importante interferențe prejudiciabile sunt cauzate benzilor de frecvențe 3G alocate la nivel european, folosirea telefoanelor DECT 6.0 fiind deci incompatibilă cu funcționarea serviciilor de telefonie mobilă de generaţia a treia.Potrivit ANCOM, în cazuri extreme, interferențele cauzate de aceste tipuri de telefoane pot afecta apelarea numerelor de urgență, inclusiv a serviciului 112, a departamentului de pompieri sau a poliției. Cele mai comune mărci de telefoane DECT 6.0, destinate utilizării în SUA și Canada, utilizate și în România unde devin generatoare de interferențe prejudiciabile, sunt PANASONIC, VTECH, UNIDEN și AT&T.

Atunci apar astfel deinterferențe, operatorii de telecomunicații mobile sesizează ANCOM iar experții ANCOM, cu ajutorul echipamentelor de monitorizare a spectrului de frecvențe, localizează și identifică sursa generatoare de interferențe prejudiciabile. Odată localizat aparatul care produce interferențele prejudiciabile, utilizatorul este informat cu privire la echipamentul neconform și se iau măsurile legale care se impun.

Comercializarea şi utilizarea telefoanelor DECT 6.0 sunt interzise în România iar amenzile sunt între 500 şi 5.000 de lei.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult