Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ștergerea contului de Facebook, aproape imposibilă. Ce spun experții

Ca urmare a izbucnirii scandalului Cambridge Analytica, numeroși utilizatori Facebook au decis să își închidă conturile. Compania a anunțat, în această săptămână, că datele a 87 de milioane de persoane din întreaga lume au fost folosite.

Cu toate acestea, experții spun că este aproape imposibil ca o persoană să-și șteargă contul de Facebook fără să lase „urme” în mediul virtual. Într-un interviu acordat Euronews Juan Carlos Lara, avocat specializat pe noile tehnologii, a vorbit despre cum pot utilizatorii să renunțe la conturile pe această rețea de socializare.

„Facebook este obligat să șteargă datele personale ale celor care doresc să își închidă conturile, în cele mai multe țări. Cu toate acestea, oamenii trebuie să ia în considerare două aspecte. Unul dintre ele este că platforma oferă opțiunea dezactivării contului, care suspendă toate datele personale, fără să le șteargă. Această opțiune este foarte simplă. Tot ce trebuie să faceți este să accesați setările generale, unde veți găsi opțiunea de dezactivare a contului. Însă asta nu înseamnă că a fost șters. Procesul ștergerii contului e destul de ușor, dar dificil de descoperit setările. În aceeași categorie „gestionarea contului” puteți da click pe linkul „mai multe informații”, care vă trimite spre o pagină unde apar informații privind această opțiune. În cele nouă pagini ale documentului apare un link cu mai multe informații privitoare la ceea ce presupune ștergerea contului. Linkul conduce și spre respectiva opțiune”, a explicat Juan Carlos Lara.

Cu toate acestea, nu vor fi șterse toate informațiile utilizatorului.

„Informațiile rămân pe serverele Facebook chiar dacă dispar de pe interfața publică. În plus, tot ce a apărut pe wall-ul sau a fost trimis într-un mesaj privat va rămâne acolo. Scandalul Cambridge Analytica a demonstrat că odată ce informația apare pe Facebook, rețeaua de socializare nu o mai poate controla. Este foarte dificil de luat urma informațiilor sau de câte ori acestea au fost duplicate”, a mai spus avocatul.

Citește și
Mark Zuckerberg,
Mark Zuckerberg dă asigurări că e în continuare persoana potrivită la conducerea Facebook

Potrivit acestuia, este aproape imposibil de verificat dacă informațiile unei persoane au fost șterse complet, din cauză că „Facebook are computere în întreaga lume”, iar o parte terță ar fi putut copia datele personale fără acord.

În Europa, directiva privind protecția datelor digitale le permite instanțelor să ceară ștergerea datelor personale, dacă „se dovedește că informațiile n-au fost complet șterse și o parte terță le poate accesa în continuare”. Pentru a urma calea legală, persoana trebuie să înainteze companiei o cerere formală prin care solicită ștergerea informațiilor cu caracter personal. În opinia expertului, este extrem de complicat de luat urma tuturor datelor personale.

 CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult