Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Președintele Franței îl vizitează pe Trump. Discuții despre Iran și Vladimir Putin

Your browser doesn't support HTML5 video.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, ajunge luni la Washington pentru o vizită de trei zile.

Liderul de la Elysee este primul şef de stat pe care Trump l-a invitat într-o vizită de stat.

Miercuri, preşedintele Franţei se va adresa Congresului american reunit la 58 de ani de la discursul lui Charles de Gaulle în faţa aleşilor americani.

Amintirea vizitei făcute anul trecut în Franţa, când a fost primit cu toate onorurile, pare să fie încă foarte vie în memoria preşedintelui Donald Trump. Nici gazdele nu vor uita prea uşor numeroasele complimente primite din partea liderului american.

Prin urmare, nu a mirat pe nimeni faptul că Trump a ales ca primul lider invitat într-o vizită de stat la Washington să fie "bunul lui prieten" Emmanuel Macron. La Casa Albă se fac pregătiri intense pentru ca înalţii oaspeţi sosiţi de la Paris să aibă parte de o primire pe măsura celei oferite în urmă cu un an.

Citește și
emmanuel macron
Macron îl laudă pe Iohannis: ”Unii ameninţă independenţa magistraţilor, dar el nu își lasă țara din mână”

În cursul zilei de luni, Macron şi prima doamnă a Franţei vor fi duşi cu elicopterul până la reşedinţa fostului preşedinte George Washington, unde cele două cupluri prezidenţiale vor lua cina.

Iar marți, Melania Trump va găzdui primul dineu de stat la Casa Albă.

Macron vine însă la Washington cu o agendă bine definită, pe care o va promova în faţa preşedintelui şi în plenul Congresului. În ajunul plecării, a militat, într-un interviu acordat postului Fox News, pentru "cooperare" în toate domeniile, inclusiv cel comercial.

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei: "Îi voi spune: "Care îţi sunt priorităţile? Nu provoci un război comercial cu aliatul tău."

Macron speră că îl va convinge pe omologul său american să nu scoată Statele Unite din acordul prin care Iranul şi-a luat angajamentul să-şi limiteze programul nuclear în schimbul ridicării sancţiunilor.

Emmanuel Macron: "E această înţelegere perfectă? Nu. Dar fiind vorba de un acord nuclear, ce opţiune mai bună avem? Eu nu văd una. Eu nu am un plan B."

Donald Trump a ameninţat că va abandona acordul dacă, până în 12 mai, nu se ajunge la o înţelegere cu aliaţii europeni pentru modificarea prevederilor care îl nemulţumesc.

În interviul pentru FOX News, Macron a vorbit şi despre preşedintele Rusiei. L-a calificat pe Vladimir Putin drept "un om foarte puternic", în faţa căruia, spune preşedintele francez, "nu ar trebui să ne arătăm niciodată slabi".

Comentatorii americani se aşteaptă ca întâlnirea să decurgă bine, deşi nu garantează că "ofensiva şarmului", pe care mizează liderul Franţei, va da roade.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult