Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Iohannis, la Innovation Labs: Digitalizarea scăzută a economiei şi a administraţiei este o realitate

Klaus Iohannis a declarat luni seară, la Innovation Labs 2018, că sectorul digital este o componentă vitală pentru dezvoltarea României, dar că, în pofida evoluţiei României în domeniul IT, nu stăm foarte bine la capitolul competenţelor digitale.

 

Preşedintele a spus că ar fi cazul ca Guvernul să facă ceva în această privinţă, aşa cum şi-a propus, şi anume ca, până în 2020, 35% dintre cetăţeni să utilizeze sistemele de e-guvernare. Totuşi, a explicat acesta, obiectivul este “mult pre optimist”, în condiţiile în care România abia a atins pragul de 6%.

“Sectorul digital este o componentă vitală a modelului de dezvoltare a României pe care eu doresc să îl promovez, un model bazat pe inovaţie, competitivitate şi antreprenoriat. Industria IT din România a avut o dezvoltare vertiginoasă în ultimul deceniu. Sunt ilustrative, în acest sens, câteva date. În ultimii ani, zona IT&C se dezvoltă cu o rată medie anuală de peste 15%. Exporturile înregistrează creşteri anuale de peste 20%, ceea ce arată competitivitatea extraordinară a acestui sector. În prezent, segmentul IT împreună cu domeniul tehnologiilor comunicării cumulează o pondere de aproape 6% din PIB-ul României”, a spus preşeintele Klaus Iohannis la evenimentul Innovation Labs – Demo Day, care a avut loc luni seară la Teatrul Naţional Bucureşti.

Preşedintele a susţinut că, în pofida evoluţiei României în domeniul IT, nu stăm foarte bine la capitolul competenţelor digitale

Citește și
Calin Popescu Tariceanu FOTO INQUAM
Tăriceanu, mesaj despre plângerea lui Orban și ”înțelepciunea PSD-ALDE”

“Dincolo de reuşitele incontestabile ale sectorului IT românesc, avem încă multe de realizat şi ştiu că sunteţi conştienţi de acest lucru. Digitalizarea scăzută a economiei şi a administraţiei publice este o realitate care trebuie să determine guvernul să ia urgent măsuri. Vedem, în statistici, că dispunem de o viteză de conectare ridicată, ceea ce este un lucru bun, fără îndoială. Pe de altă parte, însă, societatea românească nu stă deloc grozav la capitolul competenţe digitale”, a mai spus acesta.

Iohannis a spus că ar fi cazul ca Guvernul să facă ceva în această privinţă aşa cum şi-a propus, şi anume ca, până în 2020, 35% dintre cetăţeni să utilizeze sistemele de e-guvernare. Totuşi, spune preşedintele, obiectivul este “mult pre optimist”, în condiţiile în care România abia a atins pragul de 6%.

“Guvernul şi-a propus, şi ar fi cazul să şi facă paşi concreţi în această direcţie, ca, până în 2020, 35% dintre cetăţeni să utilizeze sistemele de e-guvernare. Pare un obiectiv mult prea optimist, dacă ţinem cont că noi acum abia am atins pragul de 6%. Antreprenoriatul în domeniul IT suferă, în prezent, de pe urma deficitului de personal calificat. Sistemul de educaţie este deja depăşit de dinamica accelerată a schimbărilor, nereuşind să acopere cererea tot mai mare de specialişti în domeniul IT. Deficitul anual de personal calificat este deja de ordinul miilor”, a mai explicat preşedintele. 

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult