Modifica setarile cookie
Toate categoriile

(P) #FiiSmartPeEnergie și plătește facturile din iarnă, dar ține seama de miturile consumului de curent

Suntem în plină iarnă, iar facturile la încălzire și curent reflectă deja consumul crescut din această perioadă.

Circulă însă o serie de mituri care, în loc să te ajute să economisești, te pot face să cheltui mai mulți bani decât este necesar pentru confortul din locuință.

Specialiștii Enel și Energy Policy Group au demontat o serie de mituri cu privire la eficiența termică și consumul de curent într-o locuință, pe perioada anotimpului rece. Sfaturile se aplică atât celor care au centrale termice individuale instalate, ori beneficiază de încălzirea centralizată din sistemul public, cât și alte surse electrice.

Mituri despre consumul de energie, demontate de specialiștii Enel și Energy Policy Group

 

Citește și
Facturi energie
Când se va distribui prima tranșă a voucherelor de energie și cum vor putea fi folosite. Anunțul premierului Ciucă

Mit 1 - „Nu aerisi camera dacă e frig afară”

Calitatea aerului este unul dintre cele mai importante aspecte într-o locuință. Indiferent de sezon și de temperatura de afară, este necesară aerisirea locuinței pentru a respira un aer cât mai curat și sănătos. Aerisirea în locuință trebuie să se facă de minimum două ori pe zi: o dată dimineața, pentru a înlătura aerul închis acumulat pe timpul nopții și a doua oară, seara, înainte de culcare, pentru a avea un aer proaspăt și curat pe timpul nopții.

Este de preferat aerisirea în reprize scurte, de 10, cel mult 15 minute, cu fereastra deschisă, pentru a permite aerului de afară să pătrundă în casă mai repede. Este de evitat o fereastră rabatată constant, deoarece va avea loc o pierdere de căldură mare și inutilă. În timpul aerisirii, se recomandă setarea unui nivel de încălzire minim pe radiator/calorifer. Abia după ce s-a aerisit și geamurile au fost închise, temperatura poate fi setată la un nivel confortabil.

Există și opțiunea de a aerisi locuința printr-un sistem de ventilație care controlează temperatura și reglează schimbul de aer. Astfel de instalații sunt recomandate mai ales pentru locuințele bine izolate. Avantajul principal al unui sistem de ventilație este dat de aportul constant de aer proaspăt, fără a trebui deschise larg ferestrele și ușile, deci fără pierderi de căldură. Unele instalații de ventilație sunt dotate cu senzori de umiditate sau schimbător de căldură. Astfel, căldura aerului ambiental evacuat este folosită în drumul acestuia spre exterior pentru a încălzi aerul proaspăt care vine de afară.

 

Mit 2 - „Întotdeauna când plec de acasă trebuie să opresc căldura”

Centralele termice consumă mai multă energie în prima fază a funcționării, necesară pentru a crește temperatura apei. Pornirea și oprirea sistemului conduce la un consum de energie ridicat când centrala a fost oprită peste noapte și repornită dimineața pentru a încălzi o cameră rece. Dacă centrala nu funcționează cât timp ești plecat din locuință, camerele se vor răci complet, iar încălzirea lor implică un consum de energie mai mare decât în cazul în care camerele rămân la o temperatură constantă de aproximativ 16-18 grade Celsius.

Așadar, pentru a reduce consumul de energie și a obține economii semnificative, este indicat ca centrala termică să rămână în funcțiune, ajustând-o corespunzător, fără a opri sistemul pentru perioade lungi de timp. De asemenea, centrala are o funcție anti-îngheț, care este activă doar atunci când sistemul este pornit. Prin dezactivarea ei, frigul poate afecta centrala și sistemul de încălzire. În consecință, menținerea centralei în funcțiune permite nu doar limitarea consumului de energie, dar îmbunătățește și eficiența sistemului.

 

Mit 3 - „Dă centrala mai tare când e frig afară!”

Când ajungi acasă într-o seară friguroasă, poți fi tentat să setezi termostatul pe o temperatură foarte mare pentru a încălzi casa mai repede. Acesta însă nu controlează cât de repede se încălzește o cameră, ci se asigură că sistemul de încălzire atinge temperatura dorită/setată. Va fi generat astfel un consum suplimentar de energie și o factura considerabil mai mare.

Mai mult decât atât, cu cât temperatura interioară este mai ridicată, cu atât mai repede energia termică se va pierde în exterior (în special dacă locuința nu este izolată corespunzător). Păstrând o temperatură constantă în casă, rata pierderii de energie termică este mai lentă.

Temperatura optimă într-o locuință pe timpul iernii este de 21°C, atunci când persoanele sunt active. Când dorm sau sunt plecate de acasă pentru mai multe ore, este recomandat ca termostatul să fie programat astfel încât să mențină o temperatură mai joasă cu 5 grade (așadar, de cca. 17-18°C). Veți observa astfel că factura pentru încălzire va fi redusă cu aproximativ 10-20%.

 

Mit 4 - „Înlocuirea becurilor tradiționale cu cele tip LED este foarte costisitoare”

Înlocuirea becurilor incandescente cu becuri LED reprezintă o investiție care, pe termen lung, va ajuta la reducerea consumului de energie și, implicit, la economii semnificative. Un bec LED consumă de aproximativ șase ori mai puțină energie electrică decât un bec incandescent și are o durată de viață de până la 50.000 ore, echivalentul duratei medii de viață a 50 de becuri incandescente.

 

Tipul becului

Preț achiziție

Durată de viață

Putere

Cost/an

Incandescent

2,5 lei

1.000 ore

60 W

282,8 lei

Halogen

6 lei

2.000 ore

40 W

199,2 lei

Economic

13 lei

10.000 ore

15 W

78,7 lei

LED

23 lei

50.000 ore

9 W

54,2 lei

 

De exemplu, o familie care locuiește într-un apartament cu 3 camere, cu o suprafață de 73 m2 și folosește 10 becuri incandescente va consuma aproximativ 438 kWh anual. Dacă familia ar utiliza același număr de becuri, dar LED, ar avea un consum anual de 65 kWh. Așadar, cu o investiție de aproximativ 130 de lei (costul suportat pentru achiziționarea a 10 becuri LED), familia și-ar reduce consumul anual de energie cu 373 kWh, economisind astfel cca. 300 lei (asumând că prețul unul kWh este de 0,8 lei).

Sursa: Electripedia

 

Mit 5 - „Contorul inteligent îmi încarcă factura de energie electrică”

Instalarea și funcționarea contorului inteligent nu îl vor costa nimic în plus pe client. Afișajul intern, care arată consumul de energie în timp real, va utiliza o cantitate extrem de mică de energie (de aproximativ 1 kWh/an) atunci când este conectat.

Astfel, utilizarea unui contor inteligent îi poate ajuta pe clienți să facă economii la energie, în condițiile în care acesta furnizează date utile despre consumul propriu de energie. Astfel, clienții pot înțelege mai bine efectele comportamentului lor de consum și îl pot ajusta corespunzător. De exemplu, dacă observă că energia consumată depășește bugetul disponibil, ei pot interveni prin limitarea folosirii unor aparate electrocasnice sau utilizarea lor doar în alte intervale orare. De asemenea, contorul inteligent oferă utilizatorului date în timp real despre consumul său. Sunt astfel evitate facturile de tip „estimare”, iar factura va reflecta exact consumul realizat.

 

Mit 6 - „Becurile LED nu sunt suficient de luminoase”

Majoritatea oamenilor cred că luminozitatea unui bec este determinată de numărul de wați pe care acesta îl are. Wații indică puterea folosită de un bec pentru a genera lumină, în timp ce fluxul luminos al unui bec se măsoară în lumeni. Un bec incandescent și un bec LED pot avea același flux luminos (lumeni), dar o putere diferită (W).

Comparațiile doar în baza puterii nu sunt relevante în ceea ce privește determinarea fluxului luminos al unui bec, deoarece puterea electrică ne arată doar consumul de energie în unitatea de timp și nu spune nimic legat de cantitatea de lumină produsă de un bec.

Becurile LED consumă mai puțină energie pentru a emite aceeași cantitate de lumină precum un bec clasic (incandescent). Potrivit tabelului de mai jos, un bec cu incandescență poate consuma de până la șase ori mai mulți wați pentru același număr de lumeni.

 

Lumeni

Bec incandescent

Bec LED

 

2600 lm

150 W

25-28 W

1600 lm

100 W

25-28 W

1100 lm

75 W

9-13 W

800 lm

60W

8-12 W

450 lm

40W

6-9 W

 

Mai multe trucuri despre cum să economisești energie fără a sacrifica confortul, pe Electripedia.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult