Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cum a ajuns un mic oraș olandez o putere tehnologică. La Universitatea din oraș românii sunt cei mai numeroși

Your browser doesn't support HTML5 video.

Cu o industrie la pământ în anii '90 un mic oraș olandez este acum o putere tehnologică. În Eindhoven se produc cipurile pentru semiconductorii folosiți în orice domeniu de la electrocasnice la rachete.  

Dar este și locul unde se depun printre cele mai multe brevete de invenții, din lume. Cum a fost posibil, aflaţi într-un nou episod al campaniei Știrilor PRO TV „Eu yes la vot." În Eindhoven, universitățile, companiile și guvernul au încheiat un parteneriat strategic, ce sprijină inovația.

Universitățile oferă cunoștințe, companiile aduc resurse, iar guvernul asigură politici favorabile, dar și infrastructura pentru o viață de calitate. Așa au atras responsabilii ingineri din toată lumea și studenți din 100 de țări. Românii sunt pe primul loc. Eindhoven este una dintre așezările cu cei mai inteligenți oameni din lume. Aici îşi are sediul cea mai mare companie tech din Europa, care produce cipuri pentru fabricarea semiconductorilor, folosiți în orice, de la telefoane inteligente la rachete. Ne explică Alina, angajat al Primăriei din Eindhoven. Alina Totti, angajat al Primăriei din Eidhoven: "E o zonă în care vin foarte mulți tineri, foarte mulți ingineri, suntem într-o zonă axată pe high-tech. Este epicentrul industriei semiconductoare. Adică, cipuri și mașinăriile care produc cipurile și atunci atragem foarte multe persoane din afara Olandei care vin să lucreze". La începutul anilor '90, Eindhoven era în declin după ce mai multe fabrici s-au închis din cauza concurenței ieftine din Asia.

Oraşul s-a reinventat printr-un parteneriat strategic între guvernul local, universități și companii. Împreună, iau decizii de dezvoltare. Astfel a apărut Brainport, un campus de inovare unde 20.000 de cercetători, studenți și startup-uri colaborează pentru viitor. Prima mașină solară off-road din lume a fost concepută de studenții de la Universitatea Tehnologică din Eindhoven.

Pe şosea, autoturismul, în care se poate şi locui, are o autonomie de peste 700 de kilometri, într-o zi însorită. La Universitatea din Eindhoven sunt studenţi din peste 100 de țări. Românii sunt pe primul loc. Delia este reprezentantul Universităţii la Bruxelles, pentru ca cei de aici vor să aibă un cuvânt de spus în politicile europene privind semiconducatorii. Delia Mitcan, Reprezentantul Universității TU/E la Bruxelles: "Acum, suntem în față la Innovation Space. studenți de la cele 9 facultăți vin împreună să rezolve o problemă, care le-a fost dată de la o companie, spre exemplu, sau de către administrația locală. Uite, puteți să lucrați, ajungeți la o concluzie sau să ajungeți la o soluție pentru problema noastră? Profesorii universitari lucrează în companii și oamenii care lucrează în companii sunt, spre exemplu, o zi pe săptămână, prezenți în Universitate și îi învață pe studenți." Companiile și profesorii din acest Sillicon Valley al Europei depun anual aproape 500 de brevete de invenţii la fiecare 100.000 de locuitori.

Este una dintre cele mai mari rate din lume. Dezvoltarea rapidă a oraşului a venit însă cu o criză a locuinţelor. Să găseşti un apartament de închiriat poate dura şi şase luni. În urmă cu 3 ani, în această zonă nu era mai nimic în afara acelei clădiri emblematice pentru oraș. Cu viteză uluitoare s-au construit sute de locuințe și pentru prima dată orașul se ridică pe verticală. Viceprimarul supraveghează personal că oraşul să nu se transforme într-un haos imobiliar. În ciuda nevoii acute de locuinţe, obţinerea unei autorizaţii de construire, poate dura şi cinci ani. Maes Van Lanschot, Viceprimar Eindhoven: "Este vorba de 100.000 de locuințe în întreaga regiune care trebuie construite suplimentare. Și căutăm locuri unde există o conexiune, pentru că vrem să rezolvăm și problema mobilității. Cu cât ești mai aproape de transportul public, cu atât mai ușor este să crești numărul de locuințe". O întreagă zonă industrială abandonată a fost transformată în clădiri de locuit şi sedii pentru startupuri. Cu 133 de metri înălţime, Eindhoven va avea cea mai înaltă clădire din lemn, din lume. Pentru că marile companii să rămână Eindhoven, guvernul olandez a anunţat o investiţie de 2,5 miliarde de euro în dezvoltarea regiunii, axată pe infrastructură.

Dar orice decizie a autorităţilor se ia împreună cu locuitorii pentru că dacă aceştia se vor simţi ca acasă, nu vor mai dori să plece în altă parte.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult