Ziua Mondială a Educației, sărbătorită în Mizil cu manifestații ca în comunism
Your browser doesn't support HTML5 video.
Evenimentul global a cinstit profesorii calificați, în timp ce la noi, unul din 4 dascăli este suplinitor, iar calitatea predării are de suferit, potrivit rezultatelor testărilor naționale și internaționale. Cum au sărbătorit autoritățile? Cu hore, discursuri și concedii.
La un liceu din Mizil, judeţul Prahova, profesorii i-au îndemnat pe copii să se prindă într-o horă uriaşă, cu o coregrafie care aduce aminte de manifestaţiile dinainte de 1989.
În Bucureşti şi în câteva judeţe, elevii au primit o zi liberă.
Elev: ”Nu avem ore deloc, noi suntem băieţi foarte culţi şi o să mergem imediat la teatru, că azi nu avem școală.”
Pe cei mai conştiincioşi elevi din Ploieşti i-am găsit în vizită la muzeul de istorie.
Cei de la UNESCO au declarat în 1994 ziua de 5 octombrie zi internaţională a educaţiei, iar anul acesta pun în prim plan profesorii calificaţi. Ce înseamnă asta pentru un elev român?
Elev: ”Încearcă să organizeze excursii să se apropie de noi, să comunice, să ne cunoască, să îşi lărgească orizontul şi ei adaptează materia în funcție de necesităţi, prin diverse jocuri sau prin interacționare, să înţelegem şi noi.”
În şcolile noastre predau peste 236 de mii de profesori, din care 60 de mii sunt suplinitori. Este cel mai mare procent de dascăli necalificaţi din ţările analizate, scriu cei de la Organizația pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare.
Pieter Bult, reprezentantul UNICEF în România: "În România, procentul din PIB alocat educației e printre cele mai scăzute. Mulţi din acești bani merg pe salariile profesorilor, e bine, dar foarte puțini bani sunt investiți în programe care ajută dezvoltarea aptitudinilor profesorilor sau creează legături între școli și comunități.”
De Ziua Educației, până şi ministrul este interimar, după ce titularul şi-a dat demisia.
Sursa: Pro TV
Etichete: scoala , elevi , sarbatoare , manifestatii , ziua educatiei
Dată publicare: 05-10-2018 18:57