Modifica setarile cookie
Toate categoriile

„Dacă dă Dumnezeu un 5...am noroc!”. Ce spun elevii de clasa a opta care au susținut prima probă de la Evaluarea Națională

Your browser doesn't support HTML5 video.

Evaluarea Națională pentru clasele a opta a început cu proba la Limba și Literatura Română. Însă peste 7.000 dintre cei 161.000 de elevi înscriși nu s-au prezentat la examen.

Ceea ce înseamnă că vor fi distribuiți pe locurile rămase, după admiterea la liceu. Subiectele au fost de dificultate medie, au spus candidații, care au avut de caracterizat un personaj de Slavici și de argumentat de ce este importantă respectarea regulilor.

Fie că au ieșit din curtea școlii cu lacrimi de fericire sau îngândurați, majoritatea elevilor au sărit în brațele părinților. Au completat, în cel mult 2 ore, cele 7 pagini din broșura cu subiecte. Cel mai mare punctaj l-au avut caracterizarea unui personaj dintr-un text de Ioan Slavici și argumentarea unor idei ale lui Octavian Paler.

Elev: „A fost ok. Mediu, mediocru”.

Reporter: Mediu sau mediocru?

Citește și
elevi liceu scoala
Subiecte de dificultate medie la Evaluarea Națională 2023. „Mă așteptam să fie mai greu, dar a fost bine”

Elev: „Nu știu, mediocru!”

Este o nouă generație de test pentru o schimbare recentă a sistemului de evaluare în școala românească. Admiterea în liceu se va face strict pe baza mediei obținute la Evaluarea Națională, față de anul trecut, când mediile din clasele V-VIII contau în proporție de 20%. Acest lucru dă o importanță examenului de luni.

Nota pentru admitere va fi media rezultatelor la probele Evaluării Naționale. Cu cât e mai mare, cu atât cresc sansele elevului sa intre la liceul dorit.

Reporter: Cât ați învățat în ultima lună?

Elev: „Foarte mult. Două ore pe zi”.

Elev: „În ultima săptămână am avut două pe zi, adică 5 meditații la mate și 5 la română”.

Proba a decurs fără incidente, deși organizarea centrelor de examen s-a făcut din scurt, după trei săptămâni de suspendare a cursurilor.

Chiar în ultimele zile ale grevei generale, organizatorii protestelor au vorbit despre riscul ca examenele naționale să fie boicotate de profesorii care nu sunt mulțumiți de creșterile salariale. Din fericire, acest lucru nu s-a întâmplat, însă chiar cu câteva ore înainte de această probă, pe grupurile online ale dascălilor au curs mesaje care îi îndemnau pe cei implicați în supraveghere sau în corectarea lucrărilor să nu se prezinte la centrele de examen.

Pe 28 iunie, elevii vor afla rezultatele evaluării naționale, înainte de contestații.

Reporter: Dacă iese o notă mare, ce cadou ți-ai dori?

Elev: „Bani. Bani”.

Din păcate, elevii din mediul rural, din familii sărace, concurează pe aceleași locuri, la nivel de județ, cu cei care au pregătire privată și timp de odihnă și studiu. Câțiva copii au lipsit o zi de la câmp, sperând să ia note bune, ca să ajungă în oraș, la liceu. Imediat după probă, unii au plecat la legat de baloți, fără multe speranțe.

Elev: „Cred că mă duc la o profesională”.

Reporter: Câți frați mai ai?

Elev: „6-7...”

Elev: „Dacă dă Dumnezeu un cinci... acolo am noroc!”

În doar 9 luni, din această promoție au dispărut peste 15.000 de elevi din 177.000. Ori au abandonat școala, ori au rămas repetenți. Visul acestor adolescenți pentru o viață mai bună s-a năruit și el.

Elevă: „Poate, pe viitor, polițistă... dar nu prea cred”.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult