Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Titularizare 2019. Emoții mari pentru cei care vor un loc la catedră. „Dau a multa oară”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Titularizare 2019. Cu pixuri în mână şi teancuri de caiete ori fișe strânse puternic la piept, peste 30.000 de români care vor să fie profesori au intrat miercuri în sala de examen.

Candidaţi de toate vârstele s-au înscris la titularizare, concursul naţional care decide cine va ocupa, din toamnă, posturile vacanţe de dascăli. Echipa Știrile ProTV a fost alături de câteva sute de concurenţi din Bucureşti şi a aflat ce îi motivează: concediul lung, programul lejer şi salariile, care au crescut în ultimii doi ani.

La cât de lungă e coada, ai zice că în spatele uşilor e chiar Tărâmul Făgăduinţei.

Candidat: „Îmi place interacţiunea cu copiii.” Reporter: „Salariul, zi salariul!” Candidat: „Salariul e bun, da. Mai mare e mai bun.”

Ce-i drept, lefurile au crescut în învăţământ cu până la 30 la sută, din 2017.

Citește și
examen
Titularizare 2019. Peste 2600 de candidați susțin miercuri examenul în București

Însă la rând stau mulţi veterani - ori au picat examenul mai mulţi ani la rând, ori l-au luat, dar n-au prins un contract cu durata nelimitată la o singură şcoală.

Reporter: „Ce repetaţi?” Candidat: „Câmpia Romană. Pentru geografie posturile nu sunt suficiente, aşa că trebuie să mergem ca suplinitori câteva ore care se dau la fiecare școală.”

Acum speră să obţină, în sfârşit, statutul de titular.

Reporter: „De ce vă mai atrage învăţământul?” Candidat: „Pentru că asta am făcut de mic, mi-a plăcut să predau.”

30.145 de aspiranţi candidează pe 4.319 de locuri scoase la concurs anul acesta. 1228 dintre ele sunt în mediul rural, dar evident că majoritatea profesorilor îşi doresc o catedră la oraş. Doar 16 la sută dintre cei care au absolvit în acest an şcoli pedagogice sau sau studii superioare vor să încerce o carieră didactică.

Candidat: „Am terminat masteratul şi direct în titularizare.” Reporter: „La ce notă speraţi?” Candidat: „Doamne ajuta să fie cu 10, nu?”

Ca să fii suplinitor, trebuie să iei la examen cel puţin 5. Pentru a deveni titular, minim 7. Însă degeaba iei notă mare, dacă nu sunt posturi la o anumită materie. Aşa că un profesor de muzică se înscrie anual la concurs, ca să-şi aleagă măcar şcoală unde va fi suplinitor.

Reporter: „A câta oară?” Candidat: „Oo, a multă oară! Pentru că la noi regula este că dacă dai examen în anul respectiv primeşti repartizare printre primii. Aşa că eu dau în fiecare an!” Reporter: „Dar în fiecare an îl şi luaţi, examenul?” Candidat: „Bineînțeles!”

Dincolo de predarea materiei, parte din treaba profesorului e să-i înveţe pe copii cum să comunice, cum să fie politicoşi în orice situaţie.

Şi tot cadrul didactic trebuie să-şi înveţe elevii să aibă aspiraţii înalte.

Reporter: „Titularizarea aţi mai dat-o?” Candidat: „Am dat, e al treilea an...” Reporter: „Unde vreţi un post de data asta? Ideal cum ar fi?” Candidat: „Cum o fi... haideţi, că tre să intrăm şi noi!”

În fine, de la profesor juniorii preiau şi curajul de a experimenta. Radu este violonist angajat în orchestră Operei Romane.

„În timpul liber, că nu suntem ocupaţi chiar toată ziua acolo, vreau să încerc să fiu şi profesor de vioară. Trebuie să continuăm să producem tineri performanţi.”

Primele rezultate la titularizare vor fi publicate pe 23 iulie.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult