Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Sute de elevi din Dâmbovița au abandonat școala, după ce șoferul microbuzului școlar a ieșit la pensie

Your browser doesn't support HTML5 video.

Sute de elevi din comuna Crângurile, județul Dâmbovița, au abandonat școala supărați că microbuzul care îi ducea la cursuri, câțiva kilometri pe zi, a fost tras pe dreapta.

Mașina nu mai circulă de o lună și jumătate, pentru că șoferul s-a pensionat și nimeni nu a mai vrut să se angajeze pe salariul mic, oferit de primărie. Copiii însă nu participă nici la cursurile online, așa că profesorii s-au trezit de dimineață că vorbesc... cu pereții. Într-o clasă în care ar fi trebuit să se afle 19 elevi din clasa a șasea, la ora de matematică se afla doar profesorul. “Am pornit platforma, este îndreptată camera către tablă, ca să vadă copiii, dar după cum se poate vedea sunt singurul participant, nu există niciun copil conectat”, a spus profesorul.

Profesorul spune că, în aceste condiții, nu are cum să încheie mediile copiilor. Aceeași situație este și la celelalte materii...

Florența Bucur, profesor chimie: “Am deschis ușa la clasă și au fost doi elevi. La ora anterioară au fost doi elevi, cealaltă, tot doi elevi”.

Părinții spun că își vor trimite copiii la școală când microbuzul va trece din nou pe la porțile lor.

Mamă elev: “Nu merge, că nu îl duc la școală, îl duc cu mășina? Nu are microbuz”.

Mamă elev: “N-am cal, n-am căruță, nu am alt mijloc de transport, suntem casnici și eu, și soțul. Fac o oră pe drum”.

Mediatorul școlar a încercat să-i convingă pe părinți să asigure prezența copiilor la cursuri, dar spune că n-a găsit înțelegere. Lucia Ispas, mediator şcoalar: “Li s-au dat tablete, au spart tablete, nu au pe ce să intre”.

Mihaela Lia, director școală: “Sunt 250 de copii care beneficiază de transport școlar și nu frecventează coală. Nu pot intra nici on line, unde suntem nu au semnal la Internet”. George Slăvilă, viceprimarul comunei Crângurile: “Șoferul care a fost pe mașina școlii a ieșit la pensie. Am scos postul de două ori la concurs, nu s-a prezentat nimeni. Ultima dată a venit cineva și a zis, ma angajez, dar în condițiile de 19 milioane (lei vechi – n.red.) nu i-a convenit”.

Cei de la primărie spun că postul de șofer pentru microbuzul școlar va fi scos la concurs pentru a treia oară, în această săptămână. Între timp, dascălii continuă să le pună absențe celor care lipsesc nemotivat de la cursuri.

Psihologii atrag atenția că în contextul pandemiei, cu dese întreruperi în procesul de învățământ, va crește abandonul școlar, iar elevii vor fi tot mai lipsiți de ambiție și interes față de carte. Efectele în educație vor fi dezastruoase, pe termen lung, iar decalajele- greu de recuperat, spun specialiștii.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult