Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Specialiştii prezenți în România pentru a ”educa” părinții care nu se înțeleg cu copiii

Your browser doesn't support HTML5 video.

De câte ori nu v-aţi testat limitele răbdării atunci când nu aţi reuşit să vă înţelegeţi cu copiii? Specialişti în educaţie parentală din alte ţări au venit în aceste zile în ajutorul părinţilor şi au ţinut cursuri care la noi nu sunt obligatorii.

Cei mai mulţi părinţi încearcă să-şi rezolve singuri problemele de comunicare cu cei mici, uneori cu conseciențe grave în dezvoltarea copiilor.<

În cel puţin două situaţii de criză se regăsesc aproape toţi părinţii. De pildă, copilul începe să plângă într-un magazin şi refuză să plece dacă nu primeşte jucăriile sau dulciurile dorite. Cele mai multe mame se simt ruşinate într-o astfel de postură şi preferă să-i facă pe plac. Dar ele greşesc, spun specialiştii în educaţie parentală din Israel, care au oferit sfaturi părinţilor într-un proiect-pilot desfăşurat în Bacău.

"Primul lucru important este ca mama să se simtă bine cu ea şi să nu se uite în jur. Să înţeleagă că cel mic este într-o situaţie tensionată, să respire adânc şi să îi spună copilului: ”ştiu că eşti supărat acum, eu sunt aici cu tine şi totul o să fie bine", explică Meirav Tal-Margalit, "David Yellin College", Israel.

La noi, părinţii încearcă să găsească singuri cele mai bune metode.

Citește și
masina de politie noaptea
A cumpărat o garsonieră și a vrut să o renoveze, dar a făcut o descoperire șocantă în baie

"I-aş arăta un alt produs şi aş vorbi calm, nu aş ţipa la ea, că nu aş rezolva nimic cu siguranţă. Îi dăm un alt produs să se joace cu el, mergem la casa de marcat şi apoi îl ascundem", spune un tată.

Există soluţii şi pentru refuzul temelor. Educatorii parentali propun să le dăm copiilor un timp de 15-20 de minute pentru o activitate care să le placă şi să îi relaxeze, apoi să le explicăm calm ce se întâmplă dacă nu îşi fac tema la timp.

"Copilul a petrecut toată ziua la şcoală, este obosit şi trebuie să înţelegem asta. Noi, părinţii, avem tendinţa să spunem trebuie să îţi faci temele, cu forţa", explică Anne-Marie Doucet-Dahlgren, University of Paris-Nanterre.

La noi, cei care au avut norocul să meargă la cursuri de educaţie parentală au văzut diferenţa în comunicarea cu copiii. Au învăţat să învingă stresul şi furia, cum să fie partenerii celui mic şi de ce este importantă alimentaţia sănătoasă.

"Când eşti într-o asemena situaţie mai bine îţi propui să rasuflii de trei ori şi să repeţi pe un ton cald totul de la început şi să scoţi ce vrei de la copil", spune o mamă.

Cei de la UNICEF au reuşit să şcolească aproape 900 de profesori şi asistenţi sociali pentru a forma educatori parentali în toată ţara.

"Orele vor fi gratuite şi e important să continuăm asta, sperăm ca Guvernul să agreeze acest program", a declarat Pieter Bult, reprezentant UNICEF România.

Organizaţia a propus Ministerului Educaţiei ca aceste ore să devină obligatorii în şcoli, la fel ca în străinătate.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult