Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Situație îngrijorătoare: 36,8% dintre elevii și profesorii din liceele bucureștene nu poartă corect masca de protecție

Peste jumătate dintre liceenii din București consideră ilegală obligativitatea de a-și menține deschise camerele de luat vederi în timpul orelor online, în timp ce peste 13% reclamă faptul că în unitățile de învățământ nu există săpun și dezinfectant.

De asemenea, 36,8% dintre elevii și profesorii din liceele bucureștene nu poartă corect masca de protecție.

Datele sunt furnizate de Consiliul Municipal al Elevilor București, care a realizat, în prima lună de la începerea școlii, o serie de consultări printre elevii din liceele bucureștene, privind modul în care se desfășoară orele de curs, dar și modul în care se respectă condiții sanitare impuse.

Astfel, 2.149 de elevi au răspuns la întrebări privind modul de desfășurare a orelor în liceele bucureștene, în timp ce 952 de elevi au răspuns unui sondaj care viza condițiile sanitare din liceele bucureștene.

Rezultatele sondajelor pot fi consultate AICI.

Potrivit acestor rezultate, 54.9% dintre elevi sunt deranjați de obligativitatea menținerii camerelor web deschise în timpul orelor online, "condiție ilegală din punct de vedere penal, conform Noului Cod Civil (capitolul II, secțiunea 3, articolul 71-Dreptul la viața privată)".

"Elevii au fost amenințați cu sancționarea prin trecerea absenței la oră și scăderea notei la purtare", se arată în comunicat.

Iată care sunt rezultatele consultărilor realizate de Consiliul Municipal al Elevilor București la nivelul liceelor din Capitală:

Rezultate privind desfășurarea orelor:

● Transmiterea unitară a suporturilor și materialelor de curs NU s-a realizat într-un procent de 37.7%;

● Transmiterea tuturor cursurilor online, pe platforma agreată de instituțiile educaționale NU s-a realizat în conformitate cu prevederile legale într-un procent de 38,9%;

● Transmitera unitară a temelor NU s-a realizat într-un procent similar de 38,2%;

● Obligativitatea menținerii camerelor web deschise de către elevi a fost sesizată într-un procent covârșitor de 54.9%, condiție ilegală din punct de vedere penal, conform Noului Cod Civil (capitolul II, secțiunea 3, articolul 71-Dreptul la viața privată). Elevii au fost amenințați cu sancționarea prin trecerea absenței la oră și scăderea notei la purtare;

● Despre accesul la educație online, elevii ne-au confirmat că 21,6% dintre ei au colegi care nu au acces la internet sau nu beneficiază de device-uri, acest lucru încălcând dreptul la educație.

Rezultate privind situația sanitară:

● Purtarea incorectă a măștilor de către elevi și profesori a crescut de la 24,6% la 36,8%;

● Procentul elevilor care NU beneficiază de săpun, dezinfectant, hârtie și apă caldă în grupurile sanitare a crescut de la 12,4% la 13,1%, reamintind că acestea stau la baza combaterii infecțiilor;

● Am întrebat elevii despre primirea măștilor din partea școlii, dar procentul stupefiant de elevi care NU au primit mască a crescut de la 63.3% la 66.8%, aceasta fiind prima măsură de protecție;

● Sălile de curs au devenit din ce în ce mai neaerisite, procentul sălilor care nu au fost aerisite conform crescând de la 18% la 23.6%.

● Am rugat elevii consultați să aprecieze pe o scară de la 1 la 5 următoarele aspecte:

● Curățenia din școli are o medie inițială de 4,11, scăzând mai apoi la 3,91;

● Încrederea și sentimentul de siguranță resimțite în timpul orelor de curs fizice s-au diminuat și ele, de la 3,7 la 3,5.

Pe lângă statisticile prezentate anterior, ne-au fost reclamate următoarele probleme:

● Absența camerelor web în clase, mai ales în școlile gimnaziale, făcând imposibile orele de curs în scenariul galben; ● Lipsa comunicării dintre elevi și direcțiune privind cazurile active din școală (direcțiunea nu comunică cine este infectat, intrând sub incidența penală a zădărnicirii combaterii bolilor);

● Lipsa pregătirii cadrelor didactice pentru predarea în mediul online, rezultând absența concretizării orelor din spațiul digital;

● Elevilor le-a fost îngrădit dreptul la recreație în spații deschise, cu distanțarea conformă;

● În pauze, regulile sanitare dispar în multe dintre unități, iar în cele în care elevilor le este permis sa iasă într-un spațiu deschis, măsurile de protecție nu sunt respectate.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult