Scandal în jurul slujbelor din prima zi de şcoală. Avocat: "Codul Penal interzice asta"
Your browser doesn't support HTML5 video.
Deși Curtea de apel și Consiliul pentru Combaterea discriminării au stabilit că slujbele ținute la începerea cursurilor sunt discriminatorii, ministerul Educației nu a transmis școlilor ce au de făcut.
Patriarhia invocă respectarea tradiției și insistă că aceste slujbe trebuie ţinute, iar o organizație care militează pentru libertatea de conștiință amenință că va acționa statul în justiție.
În multe şcoli publice, anul şcolar începe cu o slujbă religioasă, în prezenţa elevilor şi părinţilor.
Fostă elevă: ”Nimeni nu era atent niciodată la ce se explica la slujba religioasă, toată lumea vorbea, râdea, nu cred că a avut veun efect asupra elevilor vreodată”.
Fostă elevă: ”E plictisitor şi neinteresat, şi atunci să nu se mai facă lucrul ăsta”.
Simona Greavu, directoarea unei şcoli din Sibiu: ”Am moştenit practic asta, la noi în şcoală, la începutul anului şcolar la festivitatea de deschidere, de fiecare dată am avem un moment de binecuvântare”. La sesizarea unei asociaţii care promovează libertatea de conştiinţă, Consiliul naţional pentru combaterea discriminării a decis încă din 2017 ca slujbele religioase în unitățile publice de învățământ sunt posibile doar dacă le cer părinţii. Acestea trebuie aprobate şi de Consiliul de administraţie al şcolii, în caz contrar fiind ilegale şi discriminatorii. Asociaţia pretinde că a obţinut şi în instanţă, dar şi de la ministerul educaţiei decizia prin care slujbele sunt ilegale dacă nu respecta toţi aceşti paşi, şi reclama conducerea bisericii că nu respecta legislaţia.
Emil Moise, preşedinte Asociaţia Solidaritatea pentru Libertatea de Conştiinţă: "Este inimaginabil ce se întâmplă, e vorba de milioane de copii, după care un alt demers, dacă Biserica Ortodoxă Romană nu încetează cu aceste atacuri la legalitate şi la respectarea deciziilor instanelor de judecată, vom iniţia procedura de ridicare a statutului, de anulare a statutului de cult recunoscut al bisericii ortodoxe române”.
Inspectorul şcolar general din Braşov, de pildă, nu ştie de deciziile ministerului şi ale instanţei, şi nici procedurile prin care pot fi oficializate slujbele. Considera că şcoala e liberă să aleagă dacă acceptă sau nu slujba religioasă.
Adriana Bucur, inspector şcolar general al judeţului Braşov: ”Eu sunt un om credincios şi consider că e firesc să fie binecuvântată unitatea şcolară, copiii, părinţii, profesorii din unităţile respective. Dacă vrei să fii prezent, eşti prezent, dacă nu, absenţe nu se pun!”
Judith Balint, avocat: ”Atâta timp cât elevii sunt chemaţi la o anumită oră la şcoală şi li se face această slujbă, e ca şi cum ar fi constrânşi să participe. Iar codul penal interzice asta”.
Patriarhia Româna susţine săvârşirea slujbelor religioase în unităţile de învăţământ, la începutul anului școlar, în baza tradiţiei şcolilor din România, întreruptă doar în timpul regimului comunist.
Totuşi, în ţară sunt şi şcoli cu predare în maghiara sau germana care au decis că slujba religioasă să aibă loc la biserică, separat de activităţile din clase.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: scoala , traditie , discriminare , slujbe , inceput
Dată publicare: 06-09-2019 18:38