Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Șase tineri români au cucerit cinci medalii de aur și una de argint la Olimpiada din Japonia. De ce vor părăsi România

Your browser doesn't support HTML5 video.

Șase tineri care au studiat la licee din București sunt cei mai buni din Europa la matematică și ocupă locul patru la nivel mondial.

Au făcut performanță istorică la Olimpiada Internațională din Japonia, de unde s-au întors acasă cu cinci medalii de aur și una de argint. 120 de țări au participat la această competiție. România a fost depășită de China, Statele Unite ale Americii și Coreea de Sud.

Olimpicii au fost primiți joi noapte în urale.

Andrei Moldovan a terminat liceul și își va continua studiile în Marea Britanie. Și-a descoperit pasiunea pentru matematică în copilărie. I-au fost alături părinții, care sunt profesori de matematică.

Andrei Moldovan -medaliat olimpic: „A fost o experiență unică, a fost o muncă constantă de mic și aș putea spune că am început-o în clasa a 5-a. Momentan o să mă duc la facultate la Cambrige. Mediul este complet diferit și o să fac parte dintr-un colectiv mult mai competitiv, portunitățile la care o să am acces la facultate vor fi mult mai mari decât le-aș putea avea aici”.

Citește și
evaluare nationala matematica
După 50 de ani de cercetări, s-a aflat cum pot obține elevii rezultate mai bune la matematică

Mama lui Andrei Moldovan: „Sunt momente în care lucrează, momente în care lucrează opt ore, momente în care nu lucrează deloc. Avea 5 ani când făcea înmulțiri cu câte două cifre. E și un talent de la Dumnezeu.”

Și medaliatul cu argint se pregătește să plece din țară.

Radu Lecoiu: Am fost acceptat la Harvard, în America.

Reporter: De ce n-ai ales România?

Radu Lecoiu: O întrebare foarte grea... O facultate în momentul ăsta ceva mai multă deschidere. Mai multe cursuri și o competiție între elevii mult mai bună.

În Japonia au fost și Robert Dragomirescu, Pavel Ciurea și Andrei Chiriță.

Andrei Chiriță: A fost ceva senzațional. Am avut un rezultat bun și anul trecut, dar anul acesta a fost ceva mai bun.

Reporter: Ce crezi că-i lipsește României?

Andrei Chitiță: Probabil aceste investiții. Mă așteptam la un rezultat bun, dar nu chiar atât de bun.

Robert Dragomirescu: „Matematica pentru mine e o pasiune, e rezultatul a multor ore de muncă. Sunt fericit pentru rezultat, dar trist că s-a terminat”.

Lotul olimpic de matematică al României este coordonat de profesorii Cătălin-Liviu Gherghe de la Facultatea de Matematică și Informatică a Universității din București și de Mihai Chiș de la Universitatea de Vest din Timișoara.

Liviu Gherghe, coordonatorul lotului olimpic de matematică: „Sunt copii excepționali, cu minți de aur și e frumos să fii cu ei. E normal să-și dorească să plece, să vrei să fii cu cei mai buni din lume. Ce ar trebui noi să facem e să i aducem după ce termină înapoi în țară.”

Cinci din cei șase medaliați sunt absolvenți ai Liceul Internațional de Informatică din Capitală, iar unul este elev la liceul Tudor Vianu.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult