Românii, pe ultimul loc în UE la învățatul pe tot parcursul vieții. 1% dintre cei peste 25 de ani mai fac școală
Your browser doesn't support HTML5 video.
Doar 1 la sută dintre cei cu vârsta între 25 și 65 de ani se înscriu la facultate sau alte forme de învățământ.
Țările nordice sunt fruntașe în acest clasament - în Suedia și Finlanda de exemplu, peste 25% din populație învață constant toată viața. Cei care nu se opresc din studiu indiferent de profesia pe care și-au ales-o îi inspiră pe tineri să nu lase cartea deoparte.
La 58 de ani, Valerică Albu poate fi un exemplu pentru cei care se opresc din învățat, odată ce termină școala. Este șef de promoție în acest an la Știința și Ingineria Materialelelor de la Universitatea Politehnică din București. Angajat la Institutul de cercetare pentru inginerie electrică, domnul Albu a vrut să devina student.
Albu Valerică - șef de promoție la Știința și Ingineria Materialelor: „Un angajat într-un institut de cercetare trebuie tot timpul să își perfecționeze cunostiintele. Te întâlnești cu noul zilnic, sau săptămânal și trebuie să fii pregătit să poți să îți desfășori activitatea, să poți să cunoști materiale noi, să pot să faci noi încercări, să poți să faci studii noi. Lucrul acesta m-a determinat să mă înscriu la acesta facultate.”
Și a luat zece la prezentarea lucrării de diplomă. Pe tot parcursul facultății, colegii de muncă și familia i au fost alături.
Albu Valerică - șef de promoție la Știința și Ingineria Materialelor: „Mi-au zis: Hai, Nea' Vali, hai Nea' Vali, că acum e rândul tău, hai că e rândul tău, hai că te susținem! Băi, băieți, uite care e treaba - eu, la vârsta mea, unde să mă mai duc să fac față. În fine, m-am dus, m-am înscris și am zis: dacă tot m-ați susținut și m-ați îndemnat să mă înscriu, uite, vă promit că o să fac și masterul, o să fac și doctoratul dacă mai am timp și o să vedeți că așa o să fie!”.
La noi astfel de cazuri sunt foarte puține. România este codașă în Uniunea Europeană când vine vorba de participarea la diferite cursuri pe tot parcursul vieții. Iar cei care învață, se înscriu de cele mai multe ori la cursuri de master, pentru că vor să ajungă în posturi de conducere.
Ana Zafiu, specialist HR: „Dacă respectiva companie vine cu astfel de inițiative, sunt cumva forțați să participe la cursuri sau la traininguri, altfel poate fi mai dificil. Doar dacă au motivația să promoveze în plan profesional, sau să aibă accesla un job mai complex, mai bine plătit.”
Universitățile au programe de studiu pentru cei care vor să mai facă școală. Mulți aleg domeniul IT.
Marian Preda, Rectorul Universității din București: „Cererea la informatică și la programe specifice de informatică este extrem de mare. De exemplu la licență avem peste 185 de studenți de peste 50 de ani. De asemenea, la programele de master avem peste 200 de studenți de peste 50 de ani și aproape 900 de studenți de peste 40 de ani.”
Anul trecut, în toată țara, puțin peste 3.000 de oameni de peste 40 de ani au absolvit, cu diplomă, o facultate.
Sursa: Pro TV
Etichete: uniunea europeana , romania , scoala , invatamant
Dată publicare: 16-07-2021 19:43