România duce lipsă de instalatori, zugravi și electricieni. Motivul pentru care elevii se feresc de școlile profesionale
Your browser doesn't support HTML5 video.
Este motivul pentru care psihologii şcolari încearcă să îi convingă pe cei cu anumite pasiuni şi aplecări practice, ca piaţa muncii este nerăbdătoare să îi primească.
Tânără: „După cei trei ani de profesională te poţi angaja, ai ocazia să faci practică în diverse firme şi cu diverşi oameni, ce nu înveţi la noi la şcoală, înveţi în alte unităţi. E ca un schimb de experienţă."
Târgul meseriilor, organizat de Centrul de Resurse şi Asistență Educaţională din Galaţi confirmă o realitate dură: doar elevii cei mai slabi merg la şcolile profesionale.
Prof. Mioara Enache, inspector general ISJ Galaţi: „Şi părinţii şi elevii îşi doresc să se îndrepte mai mult spre învăţământul liceal, însă tocmai acesta este rolul unor astfel de acţiuni, rolul psihologilor, al şcolilor: de a-i orienta pe cei care au aptitudini pe partea practică.”
Cifrele arată că puţine şcoli profesionale reuşesc să îşi formeze toate clasele pentru care au locuri. Şi, după 3 ani, şi mai puţini reuşesc să obţină diploma.
Psiholog Diamanta Bulai, organizator: „De exemplu, din cei aproape o mie de elevi care au intrat în școala profesională acum trei ani, finalizează studiile doar şapte sute."
De câţiva ani, însă, firmele îşi recrutează angajaţii încă de pe băncile şcolii.
Nicolae Cenușă, reprezentant al unui angajator: „Este extrem de greu să găseşti - oameni calificaţi de fapt nu mai sunt.” Reporter: „Școala nu este sută la sută adaptată pentru ce aveţi dumneavoastră nevoie, să înţeleg.” Reprezentant: „Aş putea să spun că da, are câţiva paşi în urmă în sensul ăsta. Sper să recupereze."
Este şi motivul pentru care mulţi elevi de clasa a 8-a prefera să se îndrepte spere licee şi speră să meargă mai departe la o facultate.
Elev de clasa a 8-a: „Eu vreau să mă duc la liceu pe profil filologie, deoarece mă descurc mai mult la română şi îmi place mai mult romană şi engleză. Am nouă şi ceva şi...” Reporter: „Ai pretenţii mai mari?” Elev: „Da."
În acest timp, România simte o mare nevoie de meseriaşi în toate domeniile practice, de la instalatori, la zugravi sau electricieni.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!