Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Telefoanele, interzise la școală. Statul european care nu le mai permite elevilor să folosească smartphone-uri la ore

Your browser doesn't support HTML5 video.

Anul școlar începe, în mai multe țări europene, cu reguli mai aspre în privința telefoanelor mobile.  

În Grecia, elevii care filmează în timpul orelor vor fi exmatriculați, iar dacă își folosesc mobilul chiar și în curtea școlii, pot fi suspendați. Sancțiuni similare au fost introduse și în Belgia, Franța și Marea Britanie.

În țara noastră, elevii nu mai au voie din 2016 să folosească telefoanele, dacă nu le-o cere profesorul. Însă interdicția nu e respectată.

Grecia anunță cele mai radicale măsuri împotriva a ceea ce premierul numește „flagelul smartphone în mediul școlar”. Un elev prins cu telefonul la școală – chiar și în pauză – va fi suspendat pentru o zi. Cei care recidivează rămân acasă mai multe zile. Iar dacă își filmează în oră profesorii sau colegii, vor fi exmatriculați.

Kyriakos Mitsotakis, premierul grec: „Mobilele nu au ce căuta la școală! Elevii le pot avea cu ei, dar trebuie să le țină în ghiozdane, până termină orele”.

Citește și
cand incepe anul scolar
Când începe școala în 2024: tot ce trebuie să știe părinții și elevii despre anul școlar 2024-2025

În școli, telefonul a devenit aproape indispensabil.

Andreea Bodea, directorul Colegiului Caragiale:  „N-aș zice ca și pixul, că fără pix mai vin! Fără telefon, nu. Avem, de anul acesta, noi, ca profesori, dreptul să cerem acest telefon mobil evident că o să fie adus la secretariat. Poate cumva-cumva acasă o să-l determine pe copil să nu-l mai folosească în timpul orelor”.

Folosirea telefoanelor mobile în școli, în scop personal, e interzisă în România de 8 ani, iar părinții semnează că înțeleg și acceptă acest lucru la fiecare început de an școlar. Sunt prevederi și în Statutul Elevului, și în Regulamentul de funcționare a școlilor, dar nu se aplică. În unele școli private se respectă interdicția, dar la stat doar în câteva cazuri izolate, mai ales la gimnaziu. La liceu, au fost doar încercări eșuate.

Corespondenții Știrile ProTV au colectat într-o cutie telefoanele elevilor dintr-o singură clasă, într-un liceu bucureștean. Deși conștienți că e doar un experiment, majoritatea și-au schimbat imediat starea de spirit. Iar în unele cazuri, au fost reacții pe care majoritatea profesorilor spun că nu le pot gestiona.

Diana Bălan, specialist în educație: „Va fi o perioadă de acomodare, iar aici intervine și rolul profesorilor ca model, să nu le folosească nici ei”.

Această reacție, care seamănă cu sevrajul persoanelor cu dependențe, a determinat și autoritățile franceze să schimbe foaia. Odată cu începerea școlii, vor demara un program pilot în mai multe școli. Elevii își vor depozita mobilele într-o cutie specială, la începutul orelor. Și acolo vor rămâne, până la plecare.

Elev: „Mie mi se pare normal, că la cursuri nu avem nevoie de telefoane.”

Elev: „E în interesul familiilor, e în interesul elevilor, dar vom avea o misiune grea – să le explicăm de ce facem asta.”

Elev: „Putem lăsa telefonul 5-6 ore, ca să învățăm, să facem lecții, să progresăm. Și le pot recupera după aceea, de asta am recurs la o asemenea soluție.”

Elev: „Este minunat, cu adevărat o decizie foarte bună.”

 Elev: „Perfect, exact ce îmi doream.”

Dacă testarea interdicției pe 50 de mii de elevi va da rezultate, aceasta va fi generalizată de la 1 ianuarie 2025.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult