Modifica setarile cookie
Toate categoriile

UNICEF: Copiii români nu știu să scrie și să citească. Cazul Casandrei, repetentă de 4 ani în clasa a doua

Your browser doesn't support HTML5 video.

Copiii români sunt fericiți, își fac prieteni cu ușurință, însă la școală nu se descurcă deloc. Sunt concluziile unui raport UNICEF făcut în 39 de țări, care situează România la coada clasamentului atunci când este vorba despre învățătură.

După Bulgaria, avem cel mai mic număr de copiii care știu să citească ori să socotească așa cum trebuie.

Casandra, la 12 ani, încearcă să citească pe litere cuvântul "Atlasul". Este încă în clasa a doua, pentru că nu a reuşit să promoveze atunci când ar fi trebuit. Are însă visuri mari.

Reporter: Îţi place la scoală, Casandra? Casandra: Mie îmi place să mă duc mai mult la scoală, ca să învăţ. Reporter: Ce meserie ai vrea să ai tu, când o să fii mare? Casandra: Doctoriţă. Ionela Dumitru, mama: "Nu are memorie suficientă. De patru ani de zile mi-a rămas repetentă, de patru ani merge în clasa a doua, nu mai porneşte din clasa a doua. Acuma trebuia să fie undeva a cincea, că face 12 ani. Nu cunoaşte decât litera A, N şi M, în rest nu cunoaşte nicio literă."

La 10 ani, Adrian, fratele Casandrei, citeşte mai bine. Dar nu se prea descurcă la tabla înmulţirii.

Citește și
Nelu Tătaru
Ministrul Sănătății avertizează: ”Ne pregătim pentru o lună destul de grea”

Adrian: "Ştiu doar cu unu şi mai învăţ cu 2, cu 3."

Potrivit Unicef, 40% dintre copiii din statele membre ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică și ale Uniunii Europene nu au competențe de bază în ceea ce privește cititul și matematică, la vârsta de 15 ani.

Copiii din Bulgăria, România și Chile se descurcă cel mai slab, ţara noastră fiind pe penultimul loc, locul 38. Doar 34% elevii de la noi au noţiuni elementare de citit şi matematica. La polul opus se afla Estonia, cu 78%.

Reporter: Ar fi vina profesorilor sau a copiilor? Florin Colceag, expert în educație: Nici, nici, a sistemului. Aveţi idee câţi copii nu mai vor să meargă la scoală? Vor să facă învăţare acasă, pentru ca la şcoală nu pricep mare lucru. Sunt zeci de mii din câte ştiu eu. E foarte prost organizat sistemul. Este absolut haotic.

Ne situăm însă pe locul 4 în ceea ce privește bunăstarea mintală a copiilor, după Olanda, Cipru și Spania.

85% dintre copiii români cu vârsta de 15 ani sunt mulţumiţi de viaţa lor, România situându-se pe locul 3, după Olanda și Mexic, iar 83% dintre copiii își fac prieteni cu ușurință. Specialiştii sunt de părere că această fericire este de fapt o mască, prin care cei mici îşi ascund frustrările pe care le trăiesc la şcoală.

Testele PISA din 2018 au arătat ca peste 40% dintre elevii de 15 ani din România sunt analfabeţi funcţional, adică nu pot folosi practic ceea ce învaţa teoretic.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult