Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Prea săraci pentru școala online. Cazul lui Gabriel, care învață singur de 7 săptămâni

Your browser doesn't support HTML5 video.

Aproximativ 2,8 milioane de preșcolari și elevi, peste 400 de mii de studenți și aproape 300 de mii de angajați din învățământul preuniversitar și universitar se străduiesc să facă școală pe internet.

După 7 săptămâni de la închiderea unităților de învățământ și mutarea cursurilor online, Ministerul Educației nu știe câți elevi, nu au acces la un calculator, sau la internet. Asociațiile de elevi, susțin că ar fi vorba despre un million de școlari, și liceeni.

Gabriel, elev în clasa a3-a, locuiește împreună cu tatăl lui în Comuna Solești din Vaslui. Viața lor s-a schimbat de când România a intrat în stare de urgență. De 7 săptămâni de când școala s-a închis, Gabriel nu a mai luat legătura cu doamna învățătoare. Dar la școală nu a renunțat. Aproape 40% dintre elevi nu au cum să facă școală online, spun asociațiile de elevi. Fie nu au calculatoare fie nu au internet. Grija zilei de mâine și asigurarea unei mese calde pentru copiii lor, nu le permit multor părinți nici măcar să se gândească la cumpărarea unui telefon sau a unei tablete. Iar starea de urgență i-a lăsat pe mulți fără loc de muncă. Un sfert din gospodăriile din România nu au acces la internet. În comuna Parincea din Bacău de exemplu, degeaba ar avea oamenii calculatoare. Conexiunea la internet este foarte slabă. Asociațiile de elevi susțin că haosul domnește chiar și acolo unde totuși se mai face școală online. Fiecare profesor folosește o altă aplicație, nu există un program clar și nu toți elevii dintr-o clasă au posibilitatea să participe la ore. Violetă Dascălu, profesoară, Director la Școala Ferdinand I: ”Am făcut demersuri pe la furnizorii de interenet poate găsim pe unii care sunt mai generoși care să ne poată genera niște sticuri de internet la copii”. Sabina Spătariu, președinta elevilor: ”Undeva la 30-40% din totalul elevilor nu au acces la internet. Aplicațiile sunt destul de complicate și sistemul pe care l-a făcut Ministerul Educației e destul de greu. Chiar mi s-a blocat ieri când am încercat să îmi activez contul”. Până când Ministerul Educației reușește să adune tablete pentru toți elevii României, mai multe fundații, ong-uri sau chiar persoane fizice au sărit deja în ajutorul lor cu tablete și aplicații. Alexandru Halicov, fondator aplicație românească: ”Oferim gratuit tuturor școlilor din România acces la pratforma educațională Aservio și internet pentru cei care nu au acces. Ne dormi să fim și pe lista Ministerului Educației”.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult