Polițiști din opt țări au căutat soluții pentru a reduce consumul de alcool și droguri în rândul elevilor, la Târgu Mureș
Timp de trei zile, au discutat cu adolescenţii despre probleme tinerei generaţii şi au venit cu propuneri menite să schimbe statisticile îngrijorătoare.
Statisticile sunt îngrijorătoare în România. Mulţi tineri beau prima gură de alcool la vârste fragede, iar consumul de droguri a devenit o tentaţie ce prinde în capcana tot mai mulţi adolescenţi.
Elida Deak, director general adjunct DGASPC Mureș: „Am pornit de la un studiu național care ne spunea că avem copii în România care la vârsta de 15 ani au un consum de alcool de 14 ,4 litri de alcool pur, un aspect îngrijărotor că deja copiii de la vârsta de 9 ani încep să consume alcool."
Elevii nu sunt deloc străini nici de bullying. Ameninţările şi violenţa fizică sunt coşmarul prin care trec mulţi copii, la şcoală.
Marius Nica, profesor: „De fiecare dată când există posibile cazuri de mici violențe așa cum s-au specificat, practic mici răutăţi aș spune, dar nici în caz mai mult, noi ca profesori încercăm pentru început o discuție scurtă cu elevii, dacă e cazul normal este implicat și psihologul școlar."
Marius Mureșan, președinte IPA: „Am încercat să vedem celelate poliții din celelalte țări cum reacționează la aceste situații pe care le întâlnesc. Problemele sunt la fel indiferent unde te uiți."
Comunicarea este una dintre soluţii, spun poliţiştii străini. Extrem de importantă este şi o relaţie deschisă a copiilor cu părinţii, dar şi a autorităţilor şi a profesorilor cu cei de acasă.
Igno Stojkov, președinte IPA Macedonia: „În Macedonia, avem ceva nou. Noi avem acțiunea "Patrularea părinților", ceea ce înseamnă că ofițerul de poliție merge noaptea împreună cu părintele în cluburi și cafenele şi verifică tinerii care au sub 16 ani.”
Filip, elev: „Am avut parte de multe informații, despre buillying și despre consumul de droguri și alte substanțe. Desigur că, până acum avut parte şi de unele experienţe. Nu şi consumul de droguri, pentru mine."
În cazul unora dintre tineri, pandemia a mai aplanat avântul bullyingului.
Adriana, elevă: „În urma pandemiei am observat un fenomen de consolidare a relațiilor dintre elevi, deoarece toți am dori să creăm un spațiu mult mai sigur și mai eficient.”
La conferinţa de la Târgu Mureş au participat peste 30 de membri ai Asociaţiei Internaţionale a Poliţiştilor din Austria, Bulgăria, Ungaria, Macedonia de Nord, Grecia, Polonia, Moldova, Spania şi Canada.