Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Peste 100.00 de elevi au aflat unde vor învăța. Inflația rezultatelor ”nerealist de mari” a dat peste cap planurile multora

Your browser doesn't support HTML5 video.

Peste 111 mii de elevi, viitori boboci de clasa a noua, au aflat astăzi unde vor învăţa din toamnă. În 6 licee din țară cea mai mică medie la admitere variază între 9,50 și 9,70.

Iar în Capitală sunt profiluri unde copiii au intrat cu 10, sau cel puțin, 9,95. Există însă și elevi primiți în liceu cu nota 1, pentru că atât au luat la Evaluarea Națională, și au refuzat să facă o școală de meserii. Băiat: ”Mă duc cu prietenii la mare, după care o să merg și în Grecia și în Italia”. A fost concurență masivă pentru intrarea în liceele de top din București, dar şi din orașele mari, din cauza numărului mare de note bune. La mate-info, Colegiul Național Sf. Sava din Capitală, ultima medie a fost 9,95. În Capitală, în topul primelor 10 specializări, cea mai mică notă a celor acceptați este 9,72. Sunt 33 de specializări unde ultimul candidat a avut cel puțin 9,50. Elevii cu medii sub 9 au alunecat mult în clasament. Practic, preferințele lor n-au mai contat. Elev: ”Am avut media 8,72”.

Reporter: La ce opțiune ai intrat?

Elev: ”La 71-a. Sunt fericită. Mă așteptam la mai mult, dar acum n-am ce să fac„. Autorii de cursuri privind evaluarea corectă semnalează că s-a ajuns la această situație din cauza inflației de rezultate nerealist de mari la Evaluarea Națională, unde, la matematică, subiectele au fost foarte ușoare. Marian Stas, fondator prog. educaționale: ”Rezultatele sunt relevante într-o măsură medie spre mică, atâta vreme cât subiectele nu sunt făcute serios, autentic, care să reflecte și să testeze în mod real câtă carte știu copiii. Pericolul este să se îmbete cu apă rece și să-și fure căciula singuri”. 450 de elevi au intrat cu 10. Desigur, unde și-au propus.   47 la sută dintre viitorii boboci de clasa a noua au ajuns exact la prima opțiune, adică exact liceul și specializarea dorite. Pentru restul, regulamentul școlar prevede obligația de a rămâne în noua unitate școlară cel puțin un an.

Apoi, se pot transfera. Dar, din experiența anilor trecuți, puțini fac acest lucru, pentru că se adaptează ușor noului mediu. Au rămas și 7700 de locuri neocupate acestea intră în a doua etapă de repartizare. Peste 1600 de elevi nu au încă un loc în liceu, deoarece au trecut prea puține opțiuni pe fișa de înscriere. Printre ei, un elev cu 9,45, care a pierdut, din păcate, șansa unui liceu foarte bun.

Pentru admiterea în liceu nu se depun contestații. Singurele cazuri în care copiii pot schimba acum liceul în care au nimerit este dacă distanța față de casă este foarte mare, dacă au o afecțiune care nu le permite deplasarea ori dacă au frați gemeni care au nimerit în altă parte.

Toți cei repartizați miercuri sunt așteptați de mâine în licee să-și depună dosarele de admitere și să-și cunoască noii colegi.  

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult