Pandemia continuă să influențeze piața forței de muncă. Cum ajung tinerii să-și găsească un job chiar din facultate
Your browser doesn't support HTML5 video.
În plus, apariția noii tulpini de coronaviru, ar putea complica și mai tare lucrurile, în condițiile în care șefii de companii sunt și așa reținuți să facă angajări.
Irene și Rareș sunt studenți în primul an. Povestesc că au încercat să își caute un loc de muncă care să le permită și să meargă la cursuri, însă ofertele sunt limitate. În plus, spun ei multe companii nu sunt atât de flexibile cu cei aflați la început de drum.
Irene, studentă: „Majoritatea angajatorilor vor tineri, dar vor să vină cumva cu experiență pe care nu au de unde să o dobândească, adică ne caută de pe băncile facultății și vor să avem un CV deja stufos, dar nu avem cum.”
Rareș, student: „Mi se pare că nu sunt dispuși să angajeze tineri, doresc mai mult experiență. Ei consideră că maturitatea vine mai mult de la experiență, de la o vârstă, nu neapărat de la tineri.”
Potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică, în luna octombrie aveam 438 de mii de șomeri în creștere cu 2.000 față de luna precedentă. Cei mai mulți sunt tineri între 15 și 24 de ani, adică 20 la sută din numărul total de oameni fără un loc de muncă.
Specialiștii în resurse umane spun că noua generație caută mai degrabă un program de lucru flexibil și posibilitatea de a lucra mai mult de acasă. Doar că pierderile suferite de companii în pandemie îi determină pe angajatori să nu mai fie atât de înțelegători.
Alexandra Micu, specialist HR: „Toate companiile au avut de suferit și atunci își doresc să angajeze oameni care deja să vină și să aducă rezultate în compania respectivă. Ăsta e primul impediment pentru tineri se gândesc: vine, până îi formez, apoi pleacă, dar nu asta e soluție.''
Alina Rădulescu, manager în resurse umane: „Impedimentele pe care le întâlnim în recrutarea tinerilor sunt cunoașterea limbii străine. Motivația tot mai scăzute pare de a învăța, de a ocupa o poziție într-o companie, de a avea un program de lucru, cred că și perioada pe care o traversăm noi și trecerea de la școala fizică la online a bulversat.”
Sunt însă și tineri care ies de pe băncile școlii și cer direct indemnizație de șomaj. Potrivit datelor ANOFM, în ultimul an, aproape 8.000 de absolvenți au cerut sprijin din partea statului. Legea spune că absolvenții de liceu pot primi 250 de lei, timp de 6 luni de când termină studiile, dacă nu și-au găsit un loc de muncă.