Modifica setarile cookie
Toate categoriile

O facultate de la Universitatea Babeș-Bolyai a eliminat lucrarea de licență. Care este motivul

Your browser doesn't support HTML5 video.

Absolvenții Facultății de Drept din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca nu vor mai susține lucrarea de licență începând de anul viitor.  

În continuare, tinerii vor da proba scrisă a examenului. Decizia îi scutește pe studenți de un stres în plus, dar și pe profesori de o muncă suplimentară pentru verificarea plagiatului.

Decizia a fost luată în urma unui sondaj realizat în rândul studenților. Tinerii spun că, pe lângă lucrarea de diplomă, ei trebuie să susțină ultimele verificări din sesiune, proba scrisă de la licență și examenul de intrare în profesie.

Șerban Diaconescu, decanul Facultății de Drept, UBB Cluj-Napoca: „Proba scrisă rămâne exact așa cum a fost, doar lucrarea de licență am agreat cu studenții să rămână la master, pentru că ei au atunci foarte mult de lucru cu examenele de profesie, cu finalizarea studiilor”.

Mai mult, conducerea Facultății de Drept spune că programul care detectează similitudinile dintre lucrări nu este mereu precis. De pildă, unele pasaje apar ca fiind copiate din alte surse, deși sunt citate corect.

Citește și
universitate
A început etapa de înscriere la facultate. Unele universități au înființat programe noi de licență și master

”Softul nu mi-a indicat ghilimelele, aici vedeți la deschidere și închidere. Nu este plagiat. Este similitudine, dar nu este plagiat”.

Studenții vor susține doar un test grilă la finalul celor 4 ani de studii

În acest caz, profesorul coordonator trebuie să ia la mână fiecare text.

Ciprian Mihali, director Departamentul de Filosofie, UBB Cluj-Napoca: ”Toate lucrările pe care le-am coordonat anul acesta au niveluri de similitudini între 2 și 12 la sută. Dar în niciuna dintre aceste lucrări nu putem vorbi despre plagiat. E o muncă de colaborare între soft, profesor și student”.

Marko Balint, prorector UBB Cluj-Napoca: ”Treaba profesorului este de a analiza acest raport, a analiza gradul de similitudine și de a spune dacă vede sau nu că e o problemă. Dacă nu vede, de ce, să dea un argument. Dar toate acestea pot fi relevate și intervine partea dacă e citat corect sau nu”.

Astfel, la finalul celor patru ani de studiu, studenții vor susține doar un test grilă. În 2017, și Facultatea de Drept din cadrul Universității din București a eliminat lucrarea de licență.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult