Ministerul Educației va modifica metodologia privind acordarea burselor de merit. Pragul minim va fi nota 5
Your browser doesn't support HTML5 video.
Ligia Deca spune că pragul minim va fi nota 5. Modificarea vine după critici intense ale recompensării elevilor cu medii de corijență, cu 450 de lei lunar.
„Este revoltător”, spun profesorii, nemulțumiți că ideea de „merit” se va menține pentru rezultatele mediocre.
Pragul minim al bursei de merit a fost, timp de cinci ani, 8,50. Apoi a urcat la 9,50 din lipsă de fonduri. Însă în luna septembrie a dispărut.
762 de elevi cu medii sub trei sunt în rapoarte cu bursieri de merit pentru că rezultatele lor se încriu în prima treime a clasamentului clasei.
Reporter: Mai țineți minte cu cât ați intrat în clasa a noua?
Fată: „9.99”.
Reporter: Voi cât ați avut la bursa de merit?
Băiat: „Au oscilat între 9,70 și 10”.
Băiat: „Într-a doișpea, cu 10!”.
Pentru acești viitori psihologi și profesori, motivarea e un mister.
Băiat: „Nu găsesc o justificare pentru bursele de astăzi. Prea la îndemână. Nu mai există justificare pentru copii să tragă academic”.
Ligia Deca, ministrul Educației: „Ca orice politică nouă a avut niște efecte punctuale care trebuie să fie rezolvate. Nu ne dorim să avem burse de merit care să fie acordate la medii sub baremul de trecere”.
15 noiembrie ar trebui să fie prima zi de plată a burselor pentru acest an școlar. Numărul acestora este în prezent 1.283.000 pentru puțin peste două milioane de elevi.
Anunțul ministrului, cum că vă rectifica acordarea burselor de merit elevilor cu medii sub 5, dă peste cap listele beneficiarilor. Ar trebuie să dispară 8.500 de nume, ale celor cu note între 1,27 și 4,99.
Profesor universitar de pedagogie, Ovidiu Pânișoară: „Eu cred că este mai bine așa, decât să perseverăm într-o greșeală. Faptul că ministerul face un pas înapoi atunci când într-adevăr nu a fost o decizie inspirată cred că nu este neapărat rău. Ar trebui să fie și o analiză a ce s-a întâmplat cu acești bani. Să urmărească dacă acești copii peste 5, 6 este o bursă de merit? Nu. Dar este o bursă de susținere a învățământului. Haideți să vedem dacă se produce o schimbare”.
Ar însemna că un elev bursier să fie urmărit timp de trei-patru ani, observând mediile.
Andreia Bodea, directorul Colegiului Național I. L. Caragiale: „Ne jucăm și cu gândurile copiilor și cu așteptările lor. Ce mi-e 5, ce mi-e 6? Lucrurile sunt simple. Mă duce cu gândul că în spate nu a fost o gândire, o strategie, o analiză”.
Ministrul Educației ia în calcul separarea bursei de merit de cea de studiu, adică restabilirea situației de acum un an.
Sursa: Pro TV
Etichete: elevi , ministerul educatiei , burse de merit
Dată publicare: 03-11-2023 18:39