Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Miercuri începe înscrierea la clasa pregătitoare. Actele se pot trimite online, dar validarea e fizică

Your browser doesn't support HTML5 video.

De miercuri, părinții își pot înscrie copiii la clasa pregătitoare. Actele pot fi depuse online, însă pentru viza finală, sunt nevoiți să meargă la secretariat. Peste o săptămână se dau și evaluările naționale, la clasele a doua, a patra și a șasea.

Iar în câteva zile încep și examenele de titularizare, pentru profesorii care speră să obțină un post stabil.

Cu dosarul cu șină sub braț, părinții pot merge la școala aleasă până pe 18 mai, ca să-și înscrie copiii la clasa pregătitoare.

Varianta online există doar pentru încărcarea documentelor. Validarea cererilor se va face numai prin prezență fizică, la secretariat.

O promoţie de peste 170.000 de copii ar trebui să înceapă şcoala în toamnă.

Pe 5 mai, profesorii care vor să fie angajați titulari vor afla lista posturilor vacante. Vor da un examen la care trebuie să ia cel puțin 7 și încă o notă, pentru o lecție ținută la clasă. Cu note între 5 și 7 pot preda numai ca suplinitori. Însă, față de acum 10 ani, profesorii de matematică, fizică, biologie și chimie sunt tot mai puțini. Odată licențiați, mulți absolvenți de facultate se îndreaptă spre slujbe mai bine plătite. Și sute de posturi de educatori rămân neocupate.

Citește și
Scoala
O elevă de 6 ani din Tecuci a sărit pe geam de la etajul 1 al şcolii, după ce a fost închisă în clasă
Cum ajung la catedră profesorii la pensie

Prof. Dorin Stoican, membru al comisiei de titularizare: „Eu aș prefera, normal, să lucrez cu cadre didactice titulare. Dar sunt situații când ne trezim la 1 septembrie cu posturi descoperite, și atunci e preferabil ca în portofoliul directorului să existe și niște numere de pensionari.”

Doamna Rădulea a fost educatoare 43 de ani, și de încă doi ani predă la pensie.

Jenica Rădulea, educator: „A fost nevoie de mine, în primul rând. N-am luat locul tinerilor. Le recomand să vină. Nu suntem percepuți cu aceeași iubire de copilași.”

Pe de altă parte, sunt titulari nevoiți să facă naveta, pentru că nu găsesc post aproape de casă.

Ionelia Matei, educator: „Am dat titularizarea în Dâmbovița, unde locuiesc. Din păcate, n-a fost post și pentru mine”.

Reporter: Cât durează naveta dvs.?

Ionelia Matei: „Trei ore jumate, dus-întors, dacă trenul nu are întârziere.”

Mai este luna emoțiilor, pentru școlarii din clasele a doua, a patra și a șasea. Primii sunt cei mai mici, care au două probe scrise - română și matematică - și una de citit. Apoi, clasele a patra - română și matematică scris. În fine, clasele a șasea - un test scris la română și engleză și altul la matematică și științe. Toate lucrările vor fi corectate de doi profesori, dintre care unul e dascălul clasei.  

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult