Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Media admiterii la liceu ar putea fi schimbată. Ministerul Educației vrea reintroducerea tezelor cu subiect unic

Calculele mediei de admitere la liceu ar putea fi schimbate pentru următoarele generaţii de clasa a 8-a. Profesorii, elevii sau părinţii susţin că media claselor 5-8, care contează în proporţie de 20% nu este reprezentativă.

Astfel, în timp ce Ministrul Educaţiei intenţionează să introducă teze unice, unele liceele de elită cer întoarcerea la examenele de admitere, care le-ar permite să îşi facă propria selecţie.

De câţiva ani încoace, liceele de prestigiu militează pentru reintroducerea admiterii la liceu, în locul evaluării naţionale.

"Pentru elevii de top, acest examen nu reuşeşte să îi departajeze, de asta văd binevenit un examen organizat la liceu", explică Sever Popa, directorul Colegiului Naţional Mihai Viteazul.

Profesorul Sever Popa, directorul Colegiului Naţional Mihai Viteazul din capitală, propune o variantă hibrid a admiterii.

Citește și
Rezultate Evaluare Nationala 2018
Cum a obţinut media 10 la Evaluarea Naţională o elevă din Iași. Declarația Mariei

"Școlile să aibă dreptul să scoată la concurs, pe subiecte anunţate din timp şi cu o programă comunicată din timp, un număr de clase şi un număr de şcoli întregi să continue să primească absolvenţi pe baza repartizării computerizate", susține acesta.

Ministerul exclude varianta admiterii la liceu, dar admite ca mediile claselor 5-8, care acum contează în proporţie de 20%, nu reflectă cu adevărat cunoştinţele elevilor.

De exemplu, un 10 obţinut la clasă, în mediul rural poate fi echivalentul notei 8 la oraş.

Aşa se face că ,an de an, elevii din provincie vin cu medii foarte mari la liceele din marile oraşe, devansând poate elevi mai bine pregătiţi.

Schimbarea propusă de Ministrul Educaţiei, Valentin Popa, este introducerea unor teze unice, în locul mediei generale, din clasele 5-8. Acestea ar urma să fie susţinute doar la clasele a 7-a şi a 8-a, cu subiecte unice pe ţară şi cu standarde comune de evaluare, care, din păcate, nu există încă în învăţământul românesc.

Federaţia Asociaţiilor de Părinţi a propus ministerului o schimbare a evaluării naţionale, centrată pe interesele elevilor.

"Să rămână româna ca materie de sine stătătoare, că este normal, plus dacă merge la o şcoală cu profil uman, să poată să dea la istorie. Ceva asemănător cu bacul, cum avem m1, m2", susține Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Părinţi.

Schimbarea evaluării la clasa a 8-a ar putea fi cuprinsă în noua lege a educaţiei, pentru care ministerul a anunţat un grup de lucruri cu specialişti în educaţie, români şi internaţionali.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult