Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Întrebat de ce școala din sat arată jalnic, un primar începe brusc să se plângă de salariu

Your browser doesn't support HTML5 video.

Pentru unii directori de școli și primari, vacanța este pentru odihnă și mai puțin pentru reparații sau renovări în folosul copiilor.

 

În mediul rural, mii de elevi vor găsi în toamnă aceleași toalete mizerabile din curte și bănci vechi. Iar cei care învață la o școală din cartierul Rahova, București, demolată după ce tavanul s-a prăbușit, nu vor învăța într-o clădire nouă. Primăria a refuzat să dea explicații și a interzis accesul echipei noastre pe șantier.

Tavanul Școlii 141 din Rahova s-a prăbuşit în mai 2017. Din fericire, nu s-a întâmplat în timpul orelor, când mulţi copii ar fi putut fi răniţi. Două sute de şcolari au fost înghesuiţi imediat într-o altă şcoală din cartier. Când a sunat clopoţelul pe 10 septembrie, copiii au primit o demolare festivă şi un buchet de promisiuni.

Un an şi patru luni a durat până când primăria a început demolarea. 400 de mii de euro a costat distrugerea, 6 milioane şi jumătate de euro au fost bugetați pentru noua şcoală. Însă din prima zi de şcoală a anului trecut, când primarul promitea că elevii vor fi primiţi, în toamnă, în şcoala cea nouă, un lucru s-a schimbat: data de predare a lucrării.

Citește și
scoala postliceala
Anunțul revoltător al unei școli postliceale private: Diploma de BAC nu e necesară

A fost amânată cu patru luni, până în ianuarie 2020. Am rugat primăria ca şeful de şantier să ne arate în ce stadiu au ajuns. Fără succes.

În provincie, curtea şcolii din Vadulat, Giurgiu, e plină de balegi de vacă, dovadă că doar animalele au călcat pe aici în ultimul timp.

La toalete mizerabile din afara clădirii au mers şcolarii până în ultima zi.

Am cerut explicaţii la primăria Bucşani.

Ionel Rizea, viceprimar: ”Avem suficient timp să le punem la punct. Abia acum suntem la discuţii, la negocieri.”

În şcoala din satul Crânguri, putem intra şi prin gard. Şi aici directorul a încuiat şi s-a făcut nevăzut. Pentru că renovarea e gata, spune primarul, cu alte probleme pe cap.

Marian Pătuleanu, primar: ”E aproape 90 şi ceva la sută finalizat. Şi pe afară e terminată, pusă tablă, tot. Problema este în felul următor: noi n-avem bani nici de salarii la primărie!”

Scoala din Slătinița, aproape de Bistriţa, e alt exemplu de groază. WC în curte, fără canalizare, fără apă curentă.

Aleşii locali au găsit soluţia simplă: nu renovează nimic, iar şcoala nu va primi, cel mai probabil, în toamnă autorizaţie de funcţionare. 40 de copii vor fi nevoiţi să se mute. ​

Şi totuşi, se poate! În satul Iepureşti din Giurgiu am găsit curtea frumos îngrijită şi plină de muncitori.

Ştirile Pro TV vor urmări cum sunt cheltuiţi banii pentru confortul copiilor. 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult