Modifica setarile cookie
Toate categoriile

"Educație pentru viață", o nouă materie predată în școli. Cum ar urma să fie structurată

Your browser doesn't support HTML5 video.

"Educație pentru viață", așa ar urma să se numească materia care va cuprinde și educația sexuală în școli. Va fi o materie bazată pe module, predată de la clasa a 5-a până la a 12-a.

Ministrul Educației condamnă tevatura creată la Senat, unde aleșii au votat ca educația sexuală să fie studiată la școală doar dacă părinții cer asta în mod explicit. Singurii care pot schimba sau elabora programe școlare sunt specialiștii în educație, spune ministrul.

Materia "Educaţie pentru viaţa" ar urma să conţină 8 module obligatorii, printre care şi educaţia sexuală, alături de cunoştinţe juridice, economice, educaţie civică, alimentaţie sănătoasă, prim-ajutor şi educaţie financiară.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației: "Toate aceste noţiuni predate modular, la fiecare modul având specialişti, trebuie să fie integrate în planurile cadru într-o disciplină obligatorie cu o oră pe săptămână care să aibă un conţinut adaptat vârstei elevilor. Începând cu cele mai simple şi inocente lucruri, care să ajungă până la cele mai complexe lucruri. Poţi face modulul de educaţie sexuală şi în clasa a5-a şi a 8-a sau a 5-a şi a 6-a."

Dacă părinţii nu vor fi de acord ca cei mici să asiste la aceste cursuri, îi pot retrage, aşa cum se întâmplă, de pildă, în cazul orelor de religie.

Citește și
Evaluare Naţională 2021
Câți elevi au participat la proba de Limba şi literatura română din cadrul Evaluării Naţionale 2021

Oficialii precizează că aceste cursuri nu vor însemna educaţie pentru actul sexual, ci educaţie pentru protecţia propriei sănătăţi. Vor fi invitaţi specialişti care ştiu cum să abordeze aceste subiecte.

Mihaela Blejdea, profesoară: "Până la urma copiii sigur ne spun când au nevoie de informaţii despre zona educaţiei sexuale, pentru că ei pun întrebări. Când ei pun întrebări noi trebuie să le răspundem pe înţelesul lor."

Adina Manea, Asociația Tineri pentru Tineri: "Este puţin probabil că ministerul Educaţiei să reuşească să dezvolte o programă şcolară integrată, să se asigure de personalul didactic, să aibă persoanele necesare pentru cadre didactice.”

Şi Asociaţiile de elevi din mai multe oraşe din ţară susţin aceste cursuri, care ar urma să ajungă în şcoli din septembrie 2022.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult