Două din zece școli au toaleta în curte: „Îi îndrum să facă pe iarbă, că plouă”
Your browser doesn't support HTML5 video.
Ligheane pe post de chiuvete şi uşile stricate reprezintă normalitatea pentru mii de copii de la sate. De altfel, 14% dintre şcolile noastre nu au autorizaţie sanitară.
La grădiniţa din Satul Margheni, judeţul Olt, cei 35 de copilaşi merg la toaletă insalubră din curte. Uşa a fost improvizată, iar pe mâini se spală într-un lighean.
Maria Cheroiu, educatoare: „Mergem cu ei la toaletă. Îi luăm, nu îi lăsăm singuri şi mergem cu toţi. Astea sunt condiţiile. Lucrez aici de 40 de ani şi de 40 de ani astea sunt condiţiile. Avem apă, avem în clasă un bidon de apă şi copiii vin şi se spală."
Primarul localităţii pare liniştit că nu e singurul în această situaţie.
Ion Cheroiu, primar: „Nu suntem singura grădiniţă din judeţ şi nici din ţară, dar avem contract de finanţare care se va demara în maxim o lună, asta însemnând că la 15 septembrie vom avea o grădiniţă care să corespundă standardelor europene."
În judeţul Gorj, cele 63 de unităţi de învăţământ din mediul rural au toaleta în curte. Clădirile vechi, insalubre şi extrem de periculoase pentru copii sunt folosite de zeci de ani. Aceasta este situația și la Scoarţa.
Eleve, către primar: „Vă rugăm frumos rezolvaţi cu toaletele.”
Primar: „Vă promit azi, ieri a fost ziua voastră, azi e ziua bărbaţilor, uite bărbaţii aici şi vă promit că va fi o toaletă anul acesta, aşa cum şi o doreşte fiecare om. Vă promit.”
Cel mai rău este la grădiniţă.
Educatoare: „Toaleta e groaznică şi dacă e pentru noi adulţii când mergem, e jenant. Eu îi îndrum să facă pe iarbă, că plouă de la Doamne Doamne.”
Elevă: „Super mizerabilă, adică cele mai proaste condiţii posibile.” Reporter: „O folosiţi?” Elevă: „Nu, n-am atâta tupeu, sunt lipsită de tupeu când vine vorba de toaletă.” Violeta Vocița, educatoare: „În şedinţele cu părinţii i-am sfătuit să îi obişnuiască acasă, să îşi facă nevoile acasă şi aici doar dacă e urgenţă. Copii merg însoţiţi de mine.”
Lucrurile stăteau la fel de rău şi în 2016. Nu s-a schimbat nimic de atunci. Primăria nu are bani pentru renovare, iar cererile de finanţare trimise la Ministerul Dezoltarii au fost respinse pe motiv că scoala are autorizaţie sanitară.
Ion Stamatoiu, primar comuna Scoarța: „Toaleta e deodată cu şcoala, de peste 50 de ani. E tot în fundul curţii, cum se spune la ţară, e jenant.”
La fel de jenantă este situaţia în două din zece şcoli.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!