Directorii demisionează din cauza salariilor mici și vor să revină la catedră. Ce spune Deca despre grilele de salarizare
De asemenea, ea a mai precizat la TVR Info, în emisiunea „Tema Zilei”, că de la 1 ianuarie profesorii vor avea o majorare de 50% din creșterea „pe care salariile ar avea-o până la noua grilă de salarizare, grilă care ar trebui să plece de la salariul de debutant, egal cu salariul mediu pe economie”.
„Grilele sunt gata de la sfârșitul lunii ianuarie, noi le-am lucrat împreună cu federațiile sindicale ale profesorilor, ale cadrelor didactice, ale personalului din învățământ, le-am înaintat Ministerului Muncii, au exisat o serie de întâlniri tehnice pe parcursul verii. Ministerul Muncii înțeleg că a elaborat trei variante de grile, una cea pe care am transmis-o noi, o alta pe care au elaborat-o dumnealor și una de mijloc, pe care le-au transmis, din ce am înțeles, către Banca Mondială, pentru calcularea impactului. Există deja, pentru sectorul învățământ, o bază foarte solidă. Ceea ce trebuie să vedem acum este decizia politică ca acest lucru să se vadă și în practică, indiferent de formă”, a spus ministrul.
Ligia Deca a menționat că creșterea salarială de la 1 iunie a intrat deja în vigoare și că vorbim de 25% pentru profesori și 30% pentru cadrele didactice auxiliare.
„De asemenea, există legiferat, prin ordonanță de urgență, un angajament al Coaliției care spună că, de la 1 ianuarie, se va primi o majorare de 50 la sută din creșterea pe care salariile ar avea-o până la noua grilă de salarizare, grilă care ar trebui să plece de la salariul de debutant, egal cu salariul mediu pe economie”, a mai spus Deca.
În luna iulie 2023, câştigul salarial mediu net a fost 4.565 lei în iulie, în scădere cu 35 lei (-0,8%) faţă de luna anterioară. Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), 10.584 lei, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante, 2.546 lei.
În sectorul bugetar, în luna iulie 2023, câştigul salarial mediu net a scăzut uşor comparativ cu luna precedentă în învăţământ (-3,0%, în principal ca urmare a acordării biletelor de valoare în lunile precedente, precum şi a reducerii sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacanţei şcolare), în administraţia publică (-0,6%), respectiv în sănătate şi asistenţă socială (-0,5%).
Comparativ cu luna iulie a anului precedent, câştigul salarial mediu net a crescut cu 14,8%, arată INS, potrivit Agerpres.
În același timp, ea precizează că are încredere că se va întâmpla creșterea salarială deoarece este un act normativ în vigoare și un angajament al Coaliției.
Peste 90 de directori au demisionat din cauza salariilorÎn jur de 94-95 de directori au demisionat și vor să se întoarcă la catedră, a spus ministrul Educației. Mai mult de jumătate dintre ei au luat decizia din cauza salariilor mici.
Salariile de bază pentru directorii unităților de învățământ preuniversitar variază de la 7.800 lei brut la un maxim de 8.682 de lei brut, în funcție de gradul unităților de învățământ cât și de categoria acestora, potrivit unei hotărâri de Guvern aprobate pe 7 iulie.
„Știm problema. Ea s-a agravat o dată cu momentul în care totuși s-a introdus în bază o sumă suplimentară. Este o problemă de grilă de salarizare care este anexă la legea salarizării publice. Am semnalat-o în scris atât Ministerului Muncii, cât și la nivel guvernamental, încă din luna iulie. Avem promisiuni, după ultima întâlnire a primului ministru cu sindicatele că se va găsi o soluție în următoarele săptămâni”, a mai declarat Ligia Deca.
Aproximativ 2.500 de directori şi directori adjuncţi de unităţi de învăţământ au semnat o scrisoare deschisă adresată Guvernului prin care solicită măsuri urgente de rectificare a grilei de salarizare.
Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 57/2023, adoptată în luna iunie, a determinat creşterea salariilor pentru cadrele didactice din învăţământul preuniversitar, însă „fără corelarea" şi pentru personalul cu funcţie de conducere, au spus semnatarii, potrivit Agerpres.
Astfel, se arată în comunicatul de presă, un director de şcoală poate ajunge să câştige chiar şi cu până la 2.000 de lei mai puţin decât un profesor.