Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cum poți să primești bursă de cel puțin 1.000 de euro de la Ministerul Educației pentru a studia în străinătate

Your browser doesn't support HTML5 video.

Românii care vor sa urmeze studii de masterat, doctorat sau să facă stagii de cercetare în străinătate ar putea beneficia de burse de cel puțin 1.000 de euro pe lună.

Asta prevede un proiect de hotărâre de Guvern, pus în dezbatere publică de Ministerul Educației. Finanțarea va fi acordată doar pentru unele domenii de studiu, considerate de interes pentru România.

Cum fondurile ajung pentru cel mult 300 de persoane, bursele vor fi acordate în urma unui concurs.

Potrivit proiectului, statul intenționeză să acopere taxele de studiu, cazarea, întreținerea, dar și biletul de avion dus-întors pentru studenții selectați.

Magdalena Jianu, director general Agenția de Credite și Burse de Studii Ministerul Educației: „Îi susținem financiar pe perioada stagiului ca să ne formăm specialiști în domeniile noastre de interes. Mă refer la acele econanotehnologii, la IT, la biotehnologii, la energie, la schimbări climatice, la mediu, la studii legate de spațiu și de securitate”.

Citește și
acc sibiu
Doi studenți au murit într-un bolid cu care au intrat frontal într-un TIR, în Sibiu. Momentul tragediei a fost filmat

Sprijinul financiar va porni de la 1.000 de euro pe lună, însă va fi calculat în funcție de costurile din țara unde va studia fiecare bursier. Patricia este deja în Spania, de aproximativ un an, printr-un program Erasmus. Spune că lunar are nevoie de aproximativ 600 de euro.

Patricia Loredana Ana, studentă: „Drept student nu poți să lucrezi, nu ai o sursă de venit stabilă și atunci unica oportunitate este dată de această bursă de a te întreține și a studia. Fără bursă nici eu nu aș fi aici în Spania”.

Diana a închiriat un apartament împreună cu alte trei colege, ca să iasă mai ieftin. Studiază în Italia.

Diana Elena Lăzărescu, studentă: „Pe chirie dau 150 de euro pe lună, plus utilitățile în funcție de consum. Pentru mâncare în jur de 25-30 de euro pentru toată săptămâna”.

Ioana învață în Amsterdam, iar părinții sunt cei care-i finanțează șederea acolo. Efortul financiar este mare.

Ioana Pătru, studentă: „Costurile ar fi cam 800 de euro pentru cazare, după aia ar mai veni vreo 300 de euro pe mâncare și traiul zilnic, iar utilitățile ar veni tot așa cam 100 de euro, deci în mare ar veni în jur de 1500 de euro cu tot cu studii, pe lună”.

Bursele de la Ministerul Educației ar putea acoperi între două și zece luni de studii pentru fiecare persoană. Lista domeniilor de interes va fi aprobată anual, spun oficialii.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult